Esed’in kimyasallarını ABD, Akdeniz’de imha edecek

ABD, hiçbir ülkenin kendi topraklarında imha edilmesine gönüllü olmadığı Suriye menşeli hassas kimyasal silahları denizde imha edecek.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden (OPCW) dün yapılan açıklamaya göre, Washington yönetimi 31 Aralık’a kadar Suriye’den çıkarılacak kimyasal silahların en tehlikeli kısımlarının imhası için teknolojik, operasyonel ve mali destek sözü verdi. OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, imha faaliyetlerinin hidroliz yöntemiyle Akdeniz açıklarındaki bir Amerikan gemisinde yapılacağını ifade etti.

Üzümcü, bu amaçla bir geminin uygun hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Hassas olmayan 800 ton civarındaki kimyasal maddenin imha edilmesi için ise 35 özel şirketin başvuruda bulunduğunu kaydetti. Bu işin özel sektöre ihale edilmesi için fon oluşturduklarını ifade eden Üzümcü, kuruma üye ülkelere de mali destek çağrısında bulundu. 190 ülkenin üye olduğu OPCW, ABD ile Rusya’nın 14 Eylül’de vardığı mutabakat neticesinde Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesi sürecinden sorumlu bulunuyor.

Editör: TE Bilişim