Kılavuzluk Yeterlik Yönetmeliğinde Değişiklik

Kılavuz Kaptanların Yeterlikleri, Eğitimleri, Belgelendirilmeleri ve Çalışma Usulleri Hakkında Yönetmelik'in iki maddesinde çeşitli değişiklikler yapıldı.

1. Maddenin alt bendinde  yapılan değişiklikle Kılavuz Kaptan sınavına girmeden önce İngilizce bilgisini kanıtlamak için sınava girilebilecek birimler arasına GASM da eklendi. Böylece kılavuz kaptan adayları, KPDS, ÜDS, TOEFL ve IELTS yanısıra İdarece gerekli görüldüğünde Gemi Adamları Sınav Merkezinde de İngilizce seviye tesbit sınavına girebilecekler. Bu sınavdan en az 80 puan almak gerekiyor.

Yapılan ikinci değişiklik ise 8. Madde içerisinde alt fıkralardan birisinde gerçekleşti.  Önceki Yönetmelikte konulan sınırlamaların büyük tonajlı gemilerin gelmediği küçük limanlarda sıkıntı yaratması üzerine bu değişiklik gerçekleştirildi. Buna göre önceki Yönetmelikte bir yıl olan staj süresi, 6 aya düşürüldü, önceki Yönetmelik maddesinde 150 olan gemi sayısı ise değiştirilmedi. Buna ilaveten gemi sayısı ise trafiği az olan limanlar için 150'den  100'e kadar düşürülebileceği kaydedildi.

Yapılan değişikliklerin kılavuz kaptan adaylarına ve trafiği nisbeten az olan kılavuzluk bölgelerine kolaylık sağlayacağı bildirildi.

Yayınlanan Değişiklik resmi gazetede yayınlanan şekliyle aşağıda:

Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Müsteşarlığı)’ndan:

KILAVUZ KAPTANLARIN YETERLİKLERİ, EĞİTİMLERİ, BELGELENDİRİLMELERİ VE ÇALIŞMA USULLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 MADDE 1 – 28/11/2006 tarihli ve 26360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kılavuz Kaptanların Yeterlikleri, Eğitimleri, Belgelendirilmeleri ve Çalışma Usulleri Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 "(ı) Kılavuz kaptan sınavına girmeden önce; KPDS’nin (Kamu Personeli Yabancı Dil Tespit Sınavı) veya ÜDS’nin (Üniversitelerarası Yabancı Dil Sınavı) İngilizce Fen Bilimleri dalından en az 60 puan veya TOEFL’den (Test of English As a Foreign Language) en az 190 puan veya dengi puan yahut IELTS’den (International English Language Testing System) en az 6,0 puan veyahut idarece gerekli görüldüğünde GASM (Gemiadamları Sınav Merkezi) tarafından düzenlenecek genel İngilizce yeterlik sınavından en az 70 puan veya GASM tarafından düzenlenecek denizcilik İngilizcesi sınavından 80 puan almak"

 MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 "(5) Herhangi bir kılavuzluk hizmet bölgesinde bir yılda kılavuzluk hizmeti verilen gemilerin toplam sayısının üçte ikisi veya daha fazlasının 20.000 GT veya daha büyük tonajlı gemilerden oluştuğunun İdarece tespit edilmesi durumunda, liman kılavuz kaptanlarının görevbaşı eğitimi ilgili limanda en az altı ay sürede ve bu tonajlardaki 150 geminin, gece ve gündüz mümkün olduğunca eşit sayıda olmak üzere kılavuzlanmasına katılmak ile gerçekleştirilir.  Ancak, İdare trafiği az olan limanlarda altı ay içinde 150 gemi gelmediğinde bu sayıyı 100 gemiye düşürebilir. Bu koşullar altında görev başı eğitimini tamamlayan kılavuz kaptan adayları,  bu Yönetmelik hükümlerine göre kılavuz kaptan yeterliği almak için gerekli olan diğer koşulları  ve 14 üncü maddenin 3 üncü fıkrasında yer alan ilave eğitimi tamamlayarak, liman kılavuz kaptanı yeterlik belgesini almaya hak kazanır. Bu suretle belgelendirilen liman kılavuz kaptanları, yetkili kılavuz kaptan belgelerine idarece "tüm gemilerde" ibaresi yazılması suretiyle tonaj sınırlaması olmaksızın yetkilendirildikleri hizmet bölgesindeki tüm gemilere kılavuzluk hizmeti verebilirler. Liman kılavuz kaptanlarının yeterliklerinin yükseltilmesi 11 inci maddede yer alan hükümlere uygun olarak gerçekleştirilir."

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Denizcilik Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim