Kılavuzluk Hizmetleri/Teknolojileri Kongresi için İzmir'de bulunan Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) Başkanı Stein Inge Dahn, DenizTV'ye özel açıklamalarda bulundu. 

İşte Stein Inge Dahn'a sorular ve aldığımız cevaplar: 

-  Sayın Kaptan Stein Inge Dahn. Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) yı bize kısaca anlatabilir misiniz?

-EMPA, Avrupa içerisindeki kılavuz kaptanlar için mesleki bir örgüttür. Avrupa'da denize kıyısı olan hemen hemen bütün ülkelerden 4500'ü aşkın üyemiz mevcuttur. 

-  Kılavuzluk hizmetleri neden ticarileştirilmemelidir?

-Kılavuzluk hizmetleri kamusal hizmetlerdir. Kamı çıkarları adına gerçekleştirilen hizmetlerdir, ve kılavuz kaptanlar, gemi üzerinde karar verme işlemine doğrudan dahil olmaktadırlar. Bundan dolayı kılavuz kaptanların bütünleşmiş olmaları ve toplumları adına hareket etme imkanına sahip olabilmeleri çok önemlidir. Ticari baskı altında kalmamaları gerekir.

-Türkiye'deki kılavuzluk sistemini nasıl değerlendirirsiniz? Öngörülebilir riskler nelerdir?

-Türkiye'deki kılavuzluk hizmetlerine baktığım zaman, çok iyi, mesleki yeterliği olan hizmetler. Ticarileştirme, liberalizasyon ve rekabet gibi konuların tekrar gündeme gelmesi risk olur. Şunu tekrar vurgulamak isterim. Kılavuzluk hizmetleri kamusal hizmetlerdir ve piyasa güçlerine teslim edilmemelidirler. 

-Sizin eklemek istedikleriniz neler?

- -Şunu ifade etmek isterim. Türkiye'de kılavuz kaptanların denizcilik camiasının diğer üyeleriyle işbirliği şeklinden çok etkilendim. Çünkü biliyorsunuz Türkiye, "Mavi Ekonomi" açısından son derece önemli bir ülkedir. Denizlerinizle, geçmişinizle, denizlerle bağlantılarınızla önemli bir potansiyeliniz var. Türk kılavuz kaptanların EMPA'nın parçası olmasından ötürü büyük gurur duymaktayım. Uzun yıllardan beri. EMPA Yönetim Kurulunda Türkiye'den Başkan Yardımcımız da oldu. İsmail Akpınar. Bizim Türkiye'de mavi ekonominin ne kadar önemli olduğunu anlamamızı sağladı. Türk kılavuz kaptanların denizciliğin diğer kesimleriyle sağladığı güçlü etkileşimden Avrupa'nın diğer bölgelerindeki kılavuz kaptanların öğrenecek çok şeyi olduğunu düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim