Faruk Ürkmez: 'Yönetmeliği artık çıkarın. Bu sektör yönetmeliği bekliyor.' 

İMEAK DTO Meclis Toplantısında konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marin Römorkör Yönetim Kurulu Başkanı olan Faruk Ürkmez'in 'Yönetmeliği (Kılavuz ve Römorkaj) artık çıkarın. Bu sektör yönetmeliği bekliyor.'  sözlerine karşılık olarak;  "Kılavuz ve römorkörlük hizmetleri yönetmeliği ile ilgili olarak çalışmaların başlatıldı. Bu sene sonunda yönetmeliğin yürürlüğe girebilir. Ancak bu planlarınızı denizciliğin ufku açıısndan pek sağlıklı bulmuyorum. Ama kılavuzluğun emniyetli hizmet veren bir altyapı şekline dönüşmesini sağlayacağız. Römorkör kapasitelerini de tekrar gözden geçireceğiz. Böylece piyasanın biraz canlanması söz konusu olabilecektir.” yanıtını verdi.

Gemi adamları yönetmelik taslağı...

Gemidamlarını çalışma ve yaşam şartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Yıldırm MLC'nin ön gördüğü şekilde gemide çalışma ve yaşam standartlarının Türk bayraklı gemiler için de sağlanması yolunda Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Yakında yürürlüğe girecek olan yeni gemiadamları yönetmeliği taslağından da söz eden Yıldırım, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Taslakta birtakım değişiklikler yapılmasını uygun bulduk. Önceki  taslakta denizcilik liseleri ve meslek yüksekokulları mevzuatlarının çalışabildiği tonajı 3000 Gros Ton'dan 500 Gros Ton'a düşürme kararını biraz ertelemeyi planlıyoruz. Bunun yerine bu okulların müfredat kalitelerini geliştirmek için yeni bir şans vemeyi hedefliyoruz.” dedi.

Bakan Yıldırım Limanlar yönetmeliğinin de değiştirileceği haberini verdi ve her limanın ayrı yönetmeliği olmayacağını söyledi.

“İçsulara önem veriyoruz”

İçsulara önem verdiklerini ifade eden Yıldırım, Deniz Ulaştırması ve İçsular Genel Müdürlüğünü yeniden  yapılandırdıklarını, Anadolu'da denizcilik merakının artması ile konuya yönelik mevzuat oluşturma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yıldrım yaptığı konuşmada; 2.7 Milyar  Liralık sektöre doğrudan destek verdiklerini, bunu da başka hiçbir sektörün almadığını vurguladı.

“Balık hali miting alanı için kaldırılmıyor”

Yıldırım katılımcılardan gelen bir soru üzerine konuşmasında balık hali konusuna da dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Yenikapı Balık Hali, miting alanı için kaldırılmıyor. Marmaray'ın panelinde, araçların geçeceği Avrasya tünelimiz var. Bu bölgeye geliyor bu yüzden. Aslında oradan kalkması da doğru bir karar. Oraya sıkışıp kaldınız. Bir an önce yapılması için biz de gerekli gayreti göstereceğiz.”

Yıldırım Sektörden gelen marina talepleri ile ilgili olarak da; “İstanbul için zor işlerden biri... Gösterceğimiz yeri beğeneceğinizi zannetmiyorum, biz de merkezde bir yeri veremeyeceğimize göre birlikte araştıralım, yeni alternatifler üzerinde konuşalım.”dedi.

DTO Meclis Toplantısının detayları denizhaber.com'da yer almaya devam edecek. 

Editör: TE Bilişim