"Kılavuzluğu yıpratmak isteyenler var"

Ulusal Kanal'da "Gündem" programına katılan Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Turan Uzun; "İçeride ve dışarıda bazı vatan hainleri, hem kılavuz kaptanlık mesleğini yıpratmak, hem de ülkemizi zor duruma düşürmek için maalesef  iftiralara başvuruyorlar." dedi.

Turan Uzun şöyle dedi:

"Kılavuz kaptanlarımız, yıllarca gece gündüz, kar yağmur fırtına bora demeden, canları pahasına boğazlarımızın ve İstanbul’umuzun, can ve mal güvenliğini, çevre güvenliğini  edindikleri tecrübeyle yerine getiren emekçi arkadaşlarımızdır. Birtakım iftiralarla, kılavuz kaptanlık mesleği yıpratılmak isteniyor.  İçeride ve dışarıda bazı vatan hainleri, hem kılavuz kaptanlık mesleğini yıpratmak, hem de ülkemizi zor duruma düşürmek için maalesef  iftiralara başvuruyorlar.  Örneğin, yıllarca bu hizmet layıkıyla yerine getirildiğinde bu asılsız iddiaları örneğin bir Rusya duysa, yıllardır bu görevi Türkiye yapamıyor diye iddia edenler var, bunların ellerine fırsat vermiş olacaklardır. Çok üzücüdür.  Bunlarda insan sevgisi olmadığı gibi vatan sevgisi de yok.  Tesbit edemedik, kendisini ki ben inanmıyorum, bu ulusal kanalın mensubu olarak kabul eden, veya yorumlayan Yamaç Erözbek adlı eline gelen asılsız bir mektubu şikayet ediyor, bu mektubu bizzat ben kendim araştırdım, bahsedilen adrese gittim,  adreste bu isimde bir şahıs yok.  Dolayısıyla mektubun hiç bire aslı astarı yok.  Tamamen iftiraya dayalı tamamen bu mesleği ve ülkemizi yıpratmaya dayalı bir iddia. Ben de biliyorsunuz basın yayın okulu mezunuyum, bir medya mensubu böyle bir duyum aldığında önce bunu araştırır. Doğruluğunu yanlışlığını öğrenir, eğer doğruysa gerekeni yapar.  Bu insanları yıpratmanın da bir anlamı yok. Hem ülkeye yazık, hem bu insanların çoluğuna çocuğuna yazık. Bir örnek vereyim; 21 Aralık 2006 Tarihinde standart altı Panama Bayraklı bir gemiyi kılavuzladıktan sonra gemiden inerken, Allah rahmet eylesin Lütfü Berk adlı kılavuz kaptan arkadaşımız hayatını kaybetti. Bunlar bu kadar vatan sevgisi, yurt sevgisi ve insan sevgisi ile gönülleri dolu insanlar. Yazık değil mi? Ülkemizde bazı sermaye grupları kılavuzluktaki geliri nasıl elde edebiliriz bunun çalışmalarını da sürdürüyorlar.  Az evvel değindiğim gibi hem içeride, hem dışarıda bazı vatan hainlerinin hem kılavuz kaptanlarımıza karşı, hem de ülkemize karşı takındıkları bir durumdur. Tamamen iftiraya yöneliktir. " dedi.

Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Turan Uzun; "Kılavuz kaptanlar zor şartlar altında dahi gönüllerinde bulunan vatan sevgisi, yurt sevgisi ile bu hizmetleri yerine getiriyorlar.  Ama birtakım iftiralara da maruz kalıyorlar. Maruz kalmalarının sebebi de bazı çevreler  bunun gelirini  nasıl cebimize koyarız onun hesabındalar.  Bazı çevreler de, bunlara vatan haini diyorum ki vatan hainidir, ülkemizi diğer uluslara karşı zora sokmak için bu şerefsizce, özür diliyorum bu sözü kullandığım için ama bunlar hakikaten şerefsiz,  bu yolu tercih ediyorlar." diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Turan Uzun'un konuşmasından önce ve sonra Ulusal kanal; kendi bünyelerinde yayınlanan Denizci adlı programda Türk Boğazlarında önemli görev yapan kılavuz kaptanlarla ilgili gündeme getirilen ifadelerden dolayı özür dilediklerini açıkladı.

Kaynak: Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Web Sitesi www.turkishpilots.org

Editör: TE Bilişim