Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Kılavuz Kaptan Yükselme Eğitimi”  olan 2012 yılı Kılavuz Kaptan Yükselme Eğitimlerinin İlkini İstanbul’da Gerçekleştirdi

Kılavuz Kaptan Yeterlik Yönetmeliği uyarınca ilk kez kılavuz kaptan yeterlik belgesi alanlar ilk 4 yıl boyunca ancak 20.000 Gross Tonaja kadar olan gemileri kılavuzlayabiliyor. 4 yılın sonunda ise yükselme eğitimi verilerek sınırlama kaldırılıyor ve kılavuz kaptan sınırlamanın olmadığı "Kıdemli Kılavuz Kaptan" belgesi almaya hak kazanıyor.

2006 yılında yapılan bu düzenlemeden sonra kılavuz kaptan belgesi alanlardan ilk gruba "Yükselme eğitimi" Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından verildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün de 15 ve 17 Mart tarihlerinde 6 kılavuz kaptana yükselme eğitimi vereceği öğrenildi.

İlk eğitim

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından 2012 yılı için planlanan “Kılavuz Kaptan Yükselme Eğitimleri” zincirinin ilk semineri 26-27-28 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu eğitim Türkiye’de yapılan ilk “Kılavuz Kaptan Yükselme Eğitimi” oldu.

Kocaeli Limanı (Medmarine) kılavuz kaptanlarından Kapt. Riza Sarı, Göcek Limanı kılavuz kaptanlarından Kapt. Ramazan Çepel, Samsun Limanı (TAUR) kılavuz kaptanlarından Kapt. Oktay Mahmut Keremoğlu, Mersin Limanı (MIP) kılavuz kaptanlarından Kapt. Mustafa Ünlü olmak üzere, dört kılavuz kaptan seminere katıldı. Seminer, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğinin protokolle eğitim araç gereç ve simülatör imkanlarını kullandığı  (BİLDENİZ) Bilimsel Denizcilik Gemiadamı Yetiştirme Merkezinde düzenlendi.  Eğitim kılavuz kaptanların yükselme eğitimlerinin gerekli tüm teorik ve pratik konuları kapsayacak şekilde planlandı.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert, açılış konuşmasından sonra, “Gemi Manevrasında etkin kuvvetler, moment ve atalet” başlığı altındaki konularda sunumda bulundu.

Seminerin daha sonraki bölümlerinde Kapt. Ömür Öztaşkın “Gemi manevrasında römorkör seçimi ve kullanımı. Büyük gemilerin manevrasında dikkat edilecek hususlar” başlığı altındaki konularda katılımcılara bilgiler verdi. Seminerin ikinci gününde Kaptan Şükrü Arık “Gemi manevrası ve seyir emniyetiyle ilgili olaylar ve örneklemeler”, “Kılavuzluk Hizmeti Esnasında Yaşanan Olaylar ve Değerlendirilmeleri” başlıkları altında işlenen çalışmaların sunumu ve yöneticiliğini yaptı. Daha sonra Kapt Muhammer Arslantürk “Kılavuz Kaptanın gemi üzerindeki rolü, gemiyle olan ilişkileri” konusunda sunumda bulundu ve katılımları yönetti. Katılımcılar aktif olarak katılıp kendi meslek tecrübelerinden örnekler verdiler.

Tüm katılımcılar, sağlanan ortamda, soruları, katkı ve yorumlarıyla bilgi alışverişinde bulundular. Daha sonra eğitim merkezinde bulunan simülasyon sistemi kullanılarak teoride değinilen konulara uygulamayla katkı sağlandı. Simülasyon uygulamalarına üçüncü gün de devam edildi. Kapt. Ali Cömert, Kapt. Şükrü Arık, Kapt. Ömür Öztaşkın, Kapt. Muhammer Arslantürk, Kapt. Yusuf Koç, Kapt.

Cenk Baykara’nın planlama, uygulama, teknik destek ve değerlendirme aşamalarında katkıda bulunduğu simülasyon uygulamalarında römorkör kullanılarak farklı gemi tipleriyle yanaşma mavevraları yapıldı. Dernek Genel Sekreteri Kapt. Mutlu Dündar ve Dernek Müdürü Adnan Ersezer’in organizasyonuna katkı sağladığı eğitim boyunca katılımcılara dernek tarafından sümen, bloknot, kalem gibi kırtasiye malzemeleri, şapka vs. küçük hediyeler takdim edildi.

Katılımcılar öğle yemeklerinde ve kahve molalarında Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğinin davetlisi olarak birlikte oldular ve mesleki konularda sohbetlerine devam ettiler. Üçüncü günün sonunda eğitimin değerlendirilmesi ve kapanış konuşmalarının ardından sertifika töreni düzenlendi.

Eğitimi Başarıyla tamamlayan katılımcılara, eğitimi veren eğitimcilerin, BİLDENİZ eğitimci ve yöneticilerinin, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı törenle sertifikaları takdim edildi. Pasta ve meşrubat ikramı yapılan sertifika töreninde toplu fotoğraf çektirildi. Seminerin düzenlenmesi için gerek dersane, simülatör ve gerekli eğitim ortamını sağlayan gerekse organizasyonun her aşamasında destek veren (BİLDENİZ) Bilimsel Denizcilik Gemiadamı Yetiştirme Merkezi Kurucu Temsilcisi Sayın İhsan Gönül, Kalite Koordinatörü Kapt. Süel Ö. Başol, Kurs Müdürü Müh. Halit Yazgan, yönetici, eğitimci ve çalışanları örnek bir ev sahipliği göstererek katılımcıları sıcak bir misafirperverlikle ağırladılar.

Editör: TE Bilişim