Kılavuz Kaptanlar Haftası Başladı

Kılavuz kaptanlar Haftası, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Kadıköy İnciburnu Kılavuzluk İstasyonu başta olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerinde başladı.

İstanbul'daki tören, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin Kadıköy İnciburnu kılavuzluk istasyonunda yapıldı. Törene TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, Türkiye Denizciler Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Hamit Erdoğan, Sendika Liman Şube yetkilileri, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Selçuk Şenkal, İstanbul Vali Yardımcısı Sadettin Kalkan,İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli,Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Sekreteri  Ali Cömert,Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, Başkan Yardımcısı Nihat Turan, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Akpınar, DEFAV Başkanı Saim Oğuzülgen, İstanbul Liman İşletmesi Müdürü Mehmet Ali Yığcı, Müdür Yardımcısı Nihat Bozkurt, Barboros Denizciler Derneği Başkanı Ali Şeyhun,emekli kılavuz kaptanlar,  baş kılavuz kaptanlar, kılavuz kaptanlar, pilot motoru kaptanları, gözcü muhabereciler katıldı.

Saat 10:00 da başlayan törende önce saygı duruşu yapıldı ve istiklal marşı okundu. Daha sonra Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, mesleklerini yaparken yaşamını yitiren ve meslek şehitleri olan Kaptan Lütfü Berk ve Kaptan Fahrettin Aksu anısına başlatılan bu girişimi devam ettirdiklerini, bu yıl da ilk defa olarak bir kılavuzluk haftası olarak topluma kılavuz kaptanın kim olduğunu daha iyi anlatmak amacıyla çeşitli etkinliklerle düzenlediklerini belirtti.

İTÜ DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal, bu haftanın kılavuz kaptanlık mesleğini anlatmak açısından iyi bir başlangıç olduğunu gelecek yıllarda bu haftanın daha geniş katılım ve etkinliklerle devamını arzuladıklarını belirtti.

Törende konuşan Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk ise; kılavuz kaptanların çıktıkları gemiyi sadece kılavuzlamakla kalmadıklarını; her birinin ülkeyi tanıtan birer turizm elçisi de olduklarını ifade etti. Boğazdan gelip geçen gemilerin kaptan ve mürettebatının çoğu kez ülkemizi sadece kılavuz kaptanın anlattığıyla tanıdığına değinen Külünk; kılavuz kaptanların bu anlamda da önemli bir görev yaptıklarını söyledi. Külünk; "Halkımız çoğu kez bir kaza olduğunda neden bu gemiye kılavuz kaptan verilmedi şeklinde tepki gösteriyor. Oysa bizim Boğazdan geçen bütün gemilere kılavuz kaptan verebilme olanağımız Montrö Sözleşmesi gereğince yoktur. Ama biz donatanları bu önemli emniyet unsurunu almaları yönünde bilgilendiriyoruz. Meydana gelen kazaların %93'ünde kılavuz kaptan yoktur." dedi.

İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman ise yaptığı konuşmada, "Kılavuz kaptanlar ile birlikte çalışmaktan mutlu ve gururluyum. Bu hafta kılavuz kaptanların daha iyi tanıtımı için önemli bir işlevi yerine getirecektir" dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ise; "Kılavuz kaptanlar için bir hafta az bile. 7 gün 24 saat her türlü hava koşulunda ayazda görev yapan kılavuz kaptanlar önemli bir görevi yerine getiriyorlar" dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Sadettin Kalkan ise, yaptığı konuşmada kılavuz kaptanların nasıl bir görev yaptıkları konusunda daha önceden fazla bilgi sahibi olmadığına değindi Kalkan, "Ama şimdi görüyorum ki ülkemizin egemenliğinin denizlerimizde ve boğazlarımızda tezahürü demek olan çok önemli bir görev yapmaktasınız. Gerek İstanbul Boğazı, gerekse Çanakkale Boğazı insanlık kurulalı beri çok önemli mücadelelere sahne olmuştur. İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olduğu gibi, insanlık tarihi başlıyalı beri herkesin sahip olmak istediği bölgeler olmuştur. Ne mutlu bize ki böyleyerlerde yaşıyoruz. Ne mutlu size ki bu Boğazlarda görev yapıyorsunuz" dedi.

Törende daha sonra kılavuz kaptan motorundan denize çelenk bırakıldı. Katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Kılavuz Kaptanlar Haftası, bugün 17:00 de İDI Kadıköy İskelesinde yapılacak sergi açılışı ile devam edecek.

İncibyrnu Kılavuzluk İstasyonu bayraklarla donatıldı.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Sekreteri  Ali Cömert  kılavuz kaptanlar haftası hakkında bilgi verdi.

Katılımcılar arasında emekli kılavuz kaptanlar da vardı.

Kılavuz kaptan motorundan denize çelenk bırakıldı.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Selçuk Şenkal

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk

İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli

İstanbul Vali Yardımcısı Sadettin Kalkan

Editör: TE Bilişim