İşçi-işveren anlaşamadı kıdem tazminatı 'yattı'

 Çalışma Bakanı Çelik, işçinin kıdem tazminatının yıllık değil aylık olmasını amaçlayan çalışmanın, taraflar anlaşamadığı için rafa kalktığını söyledi

Uzun süredir gündemde olan kıdem tazminatı düzenlemesi rafa kaldırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunun bir slogan olarak, bir kavram olarak kamuoyunda farklı yerleştiği için bu konuda tarafların cesur adım atmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Çelik, “İşçi ile işveren arasında tam uzlaşma sağlanamadı. Siz de rafa kaldırıldığını açıkladınız. Bundan sonraki dönemde bakanlığınızın planı var mı?” şeklindeki soruyu şöyle cevapladı: “Bu çerçevede taraflarla oturduk fakat tarafların bu konuya yaklaşımını bir araya getirmede zorlandık. Bundan dolayı bunun bu dönemde rafta kalması şeklinde uzlaşmamız oldu. Başbakanımızın 'uzlaştığınız konuları parlamentoya taşıyın' tavsiyesi oldu ama biz bu konuda anlaşamadığımız için gündeme getirmedik.”Kıdem tazminatını fona dönüştürmek istemelerinin sebebini de anlatan Çelik, “Ben işçi olarak bir ay çalışacağım, benim bireysel hesabıma aylık tazminatım yatacak. 5 yıl, 10 yıl sonra iş yerindeki herhangi bir olumsuzluk işçi aleyhine durum arz etmeyecek. Yani bir iş yeri iflas ediyor, iş yerinde sorun yaşanıyor. Ödeme güçlüğü başlıyor ve işçi tazminatını alamıyor. Maaşını alamadığı gibi tazminatını da alamıyor. Ama fon olsa her ay hesap kesileceği için sigorta primi ödenir gibi tazminat yatırılacağı için işçiyle işveren arasında sorun olmaktan çıkacak ve fon Hazine güvencesinde nemalandırılacak. Aslında işçi lehine düzenleme. Ama ne yazık ki cesur adım, taraflar tarafından atılamadı. Yeni bir bahara kalmış bulunuyor” dedi.

Çelik, bir soru üzerine de tekrar kamuyu büyütme gibi bir amaçlarının olmadığını, kamuda 350 bin olan işçi sayısını 170 binlere getirdiklerini, kamuda toplam çalışan sayısının 3 milyon civarında olduğunu, bunun da diğer ülkelerle mukayese edildiğinde yüksek bir rakam olmadığını dile getirdi. Çelik, asgari ücret konusundaki bir soruya da, “Satın alma paritesi bakımından 11 AB ülkesinden daha yüksek bir asgari ücret belirlendi. 2002'den bu yana yüzde 360'lık artış gerçekleşti. Reel artış yüzde 74'lerde. Ayrıca ekonomi bakanlarımızla bir araya gelip bunun geçim ücreti değil, sosyal koruma ücreti olduğu çerçevesinde yaklaşımı anlatacağız” diye konuştu.

NEDEN UZLAŞAMADILAR?

Kıdem tazminatı için fon kurulması, evlilik, askerlik ve ev alma dışında 15 yıldan önce çıkılmaması planlanıyordu. Sistemin yeni işe başlayanlar için geçerli, mevcut çalışanlar için isteğe bağlı olması planlanıyordu. İşveren kesimi işçilerin kazanılmış haklarını yarı yarıya azaltmayı, istifa edene kıdem tazminatı verilmemesini savunuyordu.

Editör: TE Bilişim