Kıbrıs'ta 7 savaş gemisi eşliğinde arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi

Güney Kıbrıs, İsrail, ABD, Fransa ve Yunanistan’ın hava ve deniz kuvvetlerinin katılımıyla Güney Kıbrıs ile İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgeleri (MEB) arasında “Nemesis 2014” arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Güney Kıbrıs’ın sözde MEB alanı ile İsrail’in MEB alanı arasındaki bölgede, dün ve önceki gün gerçekleştirilen tatbikata, 7 savaş gemisi, doğalgaz platformlarını destekleme amacıyla 3 araştırma gemisi, çevre kirliliğiyle mücadele amaçlı 4 gemi, 6 helikopter ve farklı tipte 5 uçak katıldığı öğrenildi.,

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Adalet Bakanı İonas Nikolau, Larnaka’daki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nde tatbikata ilişkin yaptıkları açıklamalarda, tatbikatın önemine dikkat çekti. Fokaidis açıklamasında, Nemesis tatbikatının bugüne kadar kendi türünde gerçekleştirilmiş en büyük tatbikat olduğunu iddia ederek “bir devletin bu tür tatbikatlar gerçekleştirme yetisinin, o devletin egemenliğinin doğrulanması anlamına geldiğini” savundu. Fokaidis ayrıca, gelecekte benzer başka tatbikatların da yapılmasının planlandığını vurguladı. Rum Adalet Bakanı Nikolau ise, tatbikatın, “ülkelerinin egemenlik haklarına verdikleri önemi gösterdiğini” belirterek “hiç kimseye en küçük bir toprak parçası yada egemenliğe ilişkin hiçbir sorumluluk bahşetmeyeceklerini” vurguladı.

DOĞALGAZIN YAZ AYLARINDA ÇIKARILMASI İÇİN YOĞUN ÇABA

Rum Enerji Bakanı Lakkotripis de söz konusu tatbikatı, Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin kanıtı olarak nitelendirirken, doğalgaz çıkarılması işleminin sonbahar yerine yaz aylarında gerçekleşebilmesi amacıyla bakanlığının yoğun çaba sarf ettiğini aktardı. Lakkotripis, bu sebeple ENI şirketinin katılımının hızlandırılması için çalıştıklarını da vurguladı.

LARNAKA LİMANI İÇİN ENDİŞE

Rum hükümetinin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde faaliyet gösteren Noble ve ENI şirketlerinin, Larnaka limanının kuzey kısmını merkez olarak kullanmaya devam etmesi kararını aldığı, bu kararın bölgede endişeye yol açtığı ifade edildi. Rum basınına yansıyan haberlere göre, Noble ve ENI şirketlerinin limanda faaliyetlerini devam ettirmesi durumunda bölgenin ağır sanayi duruma geleceği ve limanda marina inşası için yatırımcı bulunamayacağına inan yerel makamlar ve bölge halkı, hükümetin bu kararını protesto etmeye hazırlanıyor.

Editör: TE Bilişim