Genelkurmay: Kıbrıs olmazsa olmazımız

Genelkurmay’ın gelecek ayki Silahlı Kuvvetler dergisinde Kıbrıs’ın jeostratejik ve jeopolitik önemiyle ilgili 20 sayfalık bir yazıda Türkiye’nin hem ulusal güvenlik, hem de enerji yollarının ve ticaretin kontrolü açısından Kıbrıs adasından vazgeçemeyeceği detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Milli Güvenlik Kurulu’nun son toplantısında da gündeme gelen Kıbrıs konusu, Genelkurmay Başkanlığı’nın yayınladığı ve gelecek ay ilgili birimlere dağıtılacak "Silahlı Kuvvetler" dergisinde "Ulusal Güvenlik Boyutunun Kıbrıs’ın Jeostratejik ve Jeopolitik Önemi" başlığı altında, 20 sayfada ele alındı ve Kıbrıs’ın "olmazsa olmazlarımız" arasında olduğu belirtildi.

SAREM Ortadoğu Uzmanı Tnk.Yb. Süleyman Özmen’i son şeklini verdiği yazı özetle şöyle:

Megali İdea kapsamında Yunanistan’ın vazgeçilmezi olan Kıbrıs Adası, Ortadoğu, Akdeniz, Afrika, Avrasya ve Kuzey yarımküresi ve hatta tüm dünya için jeostratejik, jeopolitik öneme haizdir. Güneyden Türkiye’nin bağrına doğru yönelmiş hançer konumuyla, ulusal güvenlik boyutunda ’olmazsa olmaz’ olarak stratejik değer taşır.

BATMAYAN UÇAK GEMİSİ

Kıbrıs, sadece Türkiye’ye yakınlığı ile değil, Doğu Akdeniz’deki merkezi konumu nedeniyle Türkiye için her zaman stratejik önemini korumaya devam edecektir, çünkü;

Anadolu’nun en önemli ihracat ve ithalat limanları olan Mersin ve İskenderun’a giriş ve çıkışı kontrol etmektedir.

Doğu Akdeniz’deki hatta Türk boğazlarının ve Süveyş kanalının açıldığı Akdeniz’deki bütün deniz ticaretini kontrol edecek konumdadır.

Kafkas, Hazar havzası ve Kerkük-Musul petrollerinin ve doğalgaz boru hatlarının ulaştığı İskenderun Körfezi’nin kontrolünü sağlar.

Kıbrıs, bir saldırgan devletin elinde bulunursa Türkiye’yi güneyden tehdit ederek, büyük çaplı birlikler bulundurulmasını zorunlu kılacaktır.

Kıbrıs’ın Türkiye’nin etkin olmadığı bir siyasi birliğin kontrolüne girmesi durumunda, Ege’de Yunanistan’la yaşanan kara suları, kıta sahanlığı ve hava sahası gibi sorunların benzerleriyle karşılaşılabilecektir.

Bütün Ortadoğu’yu, petrol bölgeleri ve özellikle Anadolu’yu menzil içine alabilecek kapasitede olan füzelere rampa, uçaklara havaalanı hizmeti verebilecek, "batmayan bir uçak gemisi" niteliğindedir.

Türkiye, Kıbrıs’ta yaşayan 200 bin Türk’ün yaşama hakkını korumak gibi milli, tarihi, hukuki ve insani bir görevi yerine getirmek durumundadır.

Hürriyet Gazetesi, Saygı ÖZTÜRK/ ANKARA
Yayın Tarihi: 30 Aralık 2006

Editör: TE Bilişim