ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yazışmalarını ele geçiren WikiLeaks’in yayımladığı 18 Kasım 2008 tarihli belgeler, Kıbrıs açıklarında Türk ve Yunan gemileri arasında yaşanan gergin takibi ortaya çıkardı.

Belgeye göre, 14 Kasım 2008’de bir Türk gemisi sabah saatlerinde Kıbrıs’ın batısında petrol arayan iki Norveç bayraklı gemiye rastladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Haydar Berk’e göre Türk gemisi, gemilere Türkiye’nin karasularında olduklarını bildirdi. Kısa süre sonra gemi geri çekildi.

Aynı gün saat 18.00’de bu sefer Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı için çalışan Norveçli bir gemi nedeniyle sorun yaşandı. Yunan diplomatlar, Türk Dışişleri Bakanlığı’na, geminin Yunan karasularında olduğunu bildirdi.

Berk, Yunan yetkiliye Türk hükümetinin bu iddiayı tanımadığını iletti. 15 Kasım’da Yunan savaş gemisi T-61 Polimetis, Norveç gemisinin 50 metre yakınına gelerek batırma tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Türk donanması bir firkateyn gönderdi.

Yunan gemisi, Türk firkateynine rağmen Norveçli gemiyi takip etmeye devam etti. Berk, o gün yüzlerce telefon görüşmesi yapıldığını söyledi. En sonunda Yunan hükümeti “Türkiye ile sorun istemediklerini” belirtti. Ancak Berk’e göre Yunan gemisi, Norveç gemisini 16 Kasım gecesine kadar taciz etmeye devam etti.
 

 

Editör: TE Bilişim