25 milyar dolarlık projede liman, rafineri, otobanlar ve demiryolları bulunuyor. Lamu Limanı Projesi ile Güney Sudan ve Etiyopya gibi denize çıkışı olmayan ülkeler, bu limanı kullanarak dünyaya açılacak. Projenin önceki gün düzenlenen temel atma töreninde konuşan Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, projenin denize kıyısı olmayan Doğu ve Orta Afrika ülkelerinin uluslararası piyasalara açılmasının yolunu açacağını ifade etti.

Proje kapsamında liman, süper otoyollar ve demiryollarıyla Etiyopya ve Güney Sudan'a bağlanacak. Bölgenin en zengin petrol kaynaklarına sahip ülkesi Güney Sudan'ın petrol kaynaklarını pazarlayabilmesi için boru hatları döşenecek. Son günlerde Kuzey ve Güney Sudan arasında, petrol boru hatları konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl bağımsızlığını elde eden Güney Sudan, Sudan'ın petrol kaynaklarının da yüzde 80'ine sahip olmuştu. Ancak Güney Sudan'ın petrollerini pazarlayabilmesi için Kuzey Sudan'daki petrol boru hatları ve Port Sudan kentine ihtiyacı bulunuyor.

Lamu Limanı, otoyollar, demiryolları ve rafineriler için gereken yaklaşık 25 milyar dolarlık paranın başta Çin olmak üzere bazı Batılı ülkeler tarafından tedarik edilmesi bekleniyor. Afrika'nın en büyük ticari ortağı haline gelen Çin, yaptığı anlaşmalar karşılığında bazı vatandaşlarının da bazı Afrika ülkelerinin vatandaşlığını elde etmesini sağlıyor. Konuşmasında Çin'e teşekkür eden Kibaki, projeye ayrıca Dünya Bankası, Afrika Gelişim Bankası ve Afrika Birliği'nin de destek sağlayacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim