KEİ Zirvesi Sonuç Bildirisi Kabul Edildi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. kuruluş yıldönümü zirvesinin sonuç bildirisi, hükümet ve devlet başkanları tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılan zirvenin sonunda, hazırlanan sonuç bildirisinde bölgesel ve uluslararası ilişkilerde aktif ve güvenilir bir ortak olarak örgütün rolünü daha da sağlamlaştırmaya kararlı olunduğu vurgulanarak, "Önümüzdeki zorluklara göğüs germeye hazırız" denildi.  

Bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Geniş Karadeniz bölgesinin büyüyen rolü ve önemi, KEİ'nin, gelecek yıllarda yeni sorumluluklar üstlenebilmesi için halklarımızın günlük hayatlarının kalitesini arttırmak üzere somut sonuçlar ortaya çıkaracak, çevrenin korunması, ticaret, ulaştırma, turizm, enerji, telekomünikasyon, bilim ve teknoloji ve terörle mücadele gibi öncelikli ortak ilgi alanlarında işbirliğini derinleştirirken, hızla değişen bir dünyayla uyumlu hale getirilmesini gerektirmektedir. Bu alanlar arasında enerji, ticaret ve ulaştırmaya özel öncelik verilebilir.

Trans-Avrupa Ağları ve Avrasya ulaştırma bağlantılarına bölgesel katkı niteliğindeki Karadeniz Çevre Otoyolu ve Deniz Otoyollarına İlişkin Anlayış Muhtıralarının gecikmeksizin uygulanmasında kararlıyız. Bu bağlamda, geniş Karadeniz bölgesinin refahına katkı sağlamak amacıyla, Karadeniz limanları arasında daha güçlü deniz yolu bağlantılarının kurulmasını teşvik ediyoruz.

Terörizm ve örgütlü suçlar arasındaki karmaşık ilişkilerin, ulusal ve bölgesel güvenlik ve istikrara ciddi bir tehdit olarak ortaya çıktığı günümüzde, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve bu alandaki uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak, bu tehditlere karşı savaşımda sarsılmaz kararlılığımızı teyit ederiz.

KEİ'nin bölgemizdeki önemli rolünün idrakinde olan mevcut uluslararası örgütler, girişimler, süreçler ve diğer forumlarla, karşılıklılık temelinde, diyaloğa açık ruhumuzu beyan ederiz.''

Haber: Anadolu Ajansı
Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim