İnternet sitemizde 09.06.2010 tarihinde yayınlanan DHA Doğuş Esat Berme'nin haberi "Yunan gemisine seferden men şoku" ile ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Hukuk Baş Müşavirliği tarafından tarafımıza gönderilen tekzipte; yayınlanan haberde yer alan, gerçeğe aykırı iddia ve yorumlara ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

Açıklama şöyle:

"İnternet sitenizde 09.06.2010 tarihinde yayınlanan "Yunan Gemisine seferden men şoku" başlıklı haberde yer alan, gerçeğe aykırı iddia ve yorumlara ilişkin olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla, aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

Şöyle ki;

Yunan Bayraklı NIKOLAOS H  adlı yolcu gemisinin, 10.06.2006 tarihli Datça Limanı Giriş-Çıkış fener ücretinin sefer tarihindeki acentesi tarafından ödenmemesi sebebiyle, Kuruluşumuzca icra takibi yapılarak 07.06.2007 tarihinde seferden men kararı alınmıştır. Yukarıda bahsedilen sefer tarihindeki acente, takibe konu borç aslı olan 128,12 TL'yi sadece  130,00 TL olarak Datça'dan banka kanalı ile icra dosyasına ödemiş ancak, bakiye meblağ için yapılan tüm uyarılara rağmen borcunu ödememiş, bu nedenle de 21.04.2008 tarihinde tekrar seferden men kararı alınmıştır.Müteakiben, eski acente icra dosyasında bir hesaplama yaptırmadan dosyaya tekrar 130,00 TL ödemiştir. İddia edildiği şekilde 11.03.2010 tarihinde gemiye seferden men şerhi konulmamış olup, hatanın eski acentenin işini takip ederken gereken dikkat ve özeni göstermemiş olmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Ayrıca, her nasılsa NIKOLAOS H adlı gemi çeşitli kereler sefer yapmış olmasına rağmen, dosyada mevcut seferden men kararı da 06.06.2010 tarihine kadar farkedilmemiştir.

Geminin yukarıda belirtilen sefer tarihindeki acentesi, basiretli bir tacirin yapması gereken şekilde hareket etmemiş, dosya borcunu parça parça ödemeye kalkmış, seferden men kararının kalkmasını sağlamamış, bunu takip de etmemiştir. Seferden men'in kaldırılması tahtında da Kuruluşumuzca gereken hassasiyet ve ihtimam gösterilerek, 07.06.2010 tarihinde seferden men kararı ivedilikle kaldırılmıştır.

Yukarıda açıklanan hususlar ışığında; 09.06.2010 tarihindeki internet sitenizde yayınlanan konuya ilişkin haber gerçeği yansıtmamakta olup, NIKOLAOS H adlı geminin seferden men edilmesinden kaynaklanan kusurun; fener ücreti borcunun ve icra takibinin eski acente tarafından basiretli bir tacire uygun şekilde takip edilmemesinden, yani; icra dosyasına para yatıran eski acentenin, bunun devamında NIKOLAOS H adlı geminin seferden men'inin kaldırılmasını sağlamamasından ve ilgili kurumlar nezdinde konuyu takip etmemesinden doğduğu sarihtir. Bu konuda Kuruluşumuzdan kaynaklanan bir kusur ya da hatanın olmadığını, bir kez daha tekrar ederiz. "

Editör: TE Bilişim