Adriyatik'te 2 yıl önce çarpışan iki Türk gemisinin kaptanlarının geçiş üstünlüğü konusunda inatlaştığı ortaya çıktı. Kusurlu bulunan her iki kaptana da 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.


Adriyatik Denizi'nde 2 yıl önce Türk yük gemisi ve Türk feribotunun çarpışması ve yük gemisinin batmasıyla sonuçlanan, 8 kişinin öldüğü kaza ilgili soruşturma tamamlandı. İfadeler ve bilirkişi raporundan her iki kaptanın çok önceden birbirlerini fark ettikleri halde geçiş hakkının kendilerinde olduğunu düşünüp çarpışmadan kurtulmak için yeterli manevra yapmadıkları anlaşıldı. Ankara feribotunun kaptanı Ahmet Atilla Günsur, çarpışmadan hemen sonra telsizle batan gemidekilerle küfürleştiklerini söyledi. Savcılık batan geminin kaptanı Ahmet Bal ve feribot kaptanı Ahmet Atilla Günsur hakkında "taksirle ölüm ve yaralanmalara sebep olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Ahmet Atilla Günsur'un 1. kaptanlığını yaptığı M/F Ankara feribotunun İtalya'ya gitmekte olduğu, Ahmet Bal'ın 1. kaptanlığını yaptığı alüminyum yüklü Reina-1 isimli geminin ise Sırbistan'ın Bar limanına gitmekte olduğu, her iki geminin Arnavutluk'un Durres Limanı'nın 20 deniz mili açığında çarpıştıkları belirtildi. Kazada, Ankara feribotunun çarptığı Reina- 1'in 4 dakika içinde sulara gömüldüğü 10 kişilik mürettebatından sadece 1. Kaptan Ahmet Bal ve 2. Kaptan Ahmet Soytürk kurtulurken Beytullah Yılmaz, Recep Bulut, Ahmet Güneş, Tuncay Bayraktar, İlyas Terzi, Murat Saltun, Tahir Bütün ve İlyas Güney isimli personelin denizde kaybolduğu anlatıldı.

"O MANEVRA YAPMALIYDI"

Ahmet Atilla Günsur ifadesinde, olay günü personel dahil feribotta 235 kişi olduğunu belirterek, "yerel saat ile 23.30 sıralarında Reina-1 gemisi ile karşılaştık. Kurallar gereği benim düz gitmem onun ise manevra yapması gerekiyordu. NETA (güvenli) geçiş için telsizli irtibat kuruldu. Hatta (Okey selametle) denildi. NETA geçişi olarak önümden geçmesi gerekiyordu. Neden önüme düştü bilmiyorum" dedi. Kazanın öncesinde gemilerin birbirlerine yaklaşması üzerine Reina-1 gemisinden "niyetiniz nedir" diye anons edildiğini, kazanın ardından da batan geminin zabiti ile karışıklı küfürleştiklerini söyleyen Günsur, olaydan önce feribotun otomatik pilotta olduğunu söyledi.

BİLİRKİŞİ: İKİSİ DE HATALI
Kazadan sonra denize atlayan ve 1 saat sonra Ankara Feribotu tarafından kurtarılan yük gemisi Reina1'in kaptanı olana diğer şüpheli Ahmet Bal ise, Ankara feribotunun kendi gemisine çarparak batırdığını, kendi hatalarının bulunmadığını, bütün hatanın bu geminin kaptanına ait olduğunu savundu. İki kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda ise, kaza öncesi her iki geminin birbirilerini fark ettiklerini, yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde aynı dili konuştukları, geçiş üstünlüğünün Ankara Feritibotunda olduğu ancak her iki geminin de Uluslar arası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü (COLREG) gereğince yapması gereken manevraları yapmadığı belirtildi. Raporda bu nedenle her iki geminin kaptanının da tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilişim