Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından geçen enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) bir mektup gönderildi ve rafineri tesisi kurma şartları ile başvuru için istenen belgeler soruldu. Kazakistan başvurusuyla birlikte Türkiye'de kurulması planlanan yeni rafineri sayısı dörde yükseldi. Daha önce de, Rus Lukoil şirketi ile Çalık Grubu ve Petrol Ofisi rafineri kurmak için girişim başlatmıştı.

KAZAK BAKANIN TALEBİ

Kazakistan Enerji Bakanı İzmukhambetov'un imzasını taşıyan yazıda, Kazakistan'ın milli petrol şirketi KazmunayGas'ın Ceyhan'da rafineri kurmak istediği açık bir dille vurgulandı ve bu tür yatırımlara sağlanan teşvik vergileri ile başvuru belgelerinin neler olduğu soruldu. Yazıda, gerekli dokümanların kendilerine ulaşması halinde, ön hazırlıkları tamamlayıp Ceyhan'da rafineri kurmak için harekete geçileceği kaydedildi.Yazıda ayrıca, rafinerinin yanı sıra Türkiye'de akaryakıt dağıtım şirketi kurma isteği de belirtildi ve bu konuya ilişkin şartların ve başvuru belgelerinin gönderilmesi talep edildi. EPDK'ya gönderilen yazıda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz mayıs ayında Kazakistan'a yaptığı ziyaret sırasında Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile Türkiye'de bir rafineri kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı da hatırlatıldı.
Yazıda, Kazakistan'ın bu iş için milli petrol ve gaz şirketi KazmunayGas'ın görevlendirdiği belirtilerek, şirket ilişkin tanıtım bilgilerine yer verildi. Kurulacak rafinerinin, yatırım tutarı konusunda ise bir bilgi bulunmuyor. Ancak yatırımın en az 3 milyar dolarlar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim