Kazak petrolü BTC`den geçecek

Kazak petrolünün Rusya `yı devre dışı bırakarak Hazar üzerinden Bakü - Tiflis - Ceyhan (BTC ) Boru Hattı ile Batı pazarlarına sevki konusunda Kazakistan ve Azerbaycan arasında mutabakat anlaşması imzalandı. TransHazar adını taşıyacak proje için iki ülkenin devlet şirketleri olan SOCAR ve Kaymunaygaz ortak çalışmalar yürütecek.

TransHazar projesi gereği Hazar `ın Kazakistan sahillerinde iki büyük petrol terminali kurulacak. Bu terminallerden tankerlere yüklenecek petrol, Hazar `ın karşı sahilinde bulunan Bakü - Sengaçal Terminali`nden Azerbaycan `ın başkenti Bakü `den başlayıp Ceyhan `da denize dökülen BTC `ye verilecek. Projenin kurulumu için İtalyan Agip ve Kazak Tengizshevroil ile Kazmunaygaz bu yılbaşında anlaştı.

3 milyar dolara mal olacak

TransHazar projesine göre Kazakistan `dan başlangıçta yıllık 20 milyon ton taşıyacak projenin kapasitesi, gelecekte 35 milyon tona çıkacak.

Söz konusu projenin 3 milyar dolara mal olması bekleniyor. Kaşagan `daki dev petrol yataklarını Batı`ya bağlayacak olan projenin 2010 - 2011 yıllarında işletmeye açılması bekleniyor.

Görüşmeler Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev `in önceki gün Kazakistan `a yaptığı resmi ziyarette tamamlandı .

Ek projeler gerekebilir

Kaymunaygaz Başkanı Uzakbay Karablin, bu projeyle Azerbaycan `a yılda 20 milyon ton petrol gönderileceğini ancak, gelecekte üretimin artması durumunda yeni boru hattına ihtiyaç duyulacağını söyledi. Karablin, bu konusu projenin elverişli olması halinde Hazar Denizi `nden geçecek yeni boru hattının yapımına başlanacağını bildirdi.

Azeri şirketi SOCAR `ın Başkanı Rövneg Abdullayev de halen BTC ile günde 1 milyon 200 bin ton petrol sevk edildiğini ve hattın taşıma kapasitesini 1 milyon 800 bin ton artırmanın mümkün olduğunu söyledi.

Abdullayev , `Kazak petrolünün taşınmasında bu da yeterli olmazsa, gelecekte ek planlar hakkında düşünmek gerekebilir. Mesela Bakü `den Karadeniz sahillerine kadar yeni petrol boru hattı kurmak mümkün` dedi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim