"Kaza kılavuzluk bölgesi dışında"

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kapt. Cahit İstikbal, Yelkenkaya önlerinde meydana gelen kaza ile ilgili olarak Kanal A televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda  denizcilik sektöründe meydana gelen gelişmelerin gemilerde çalışan personelin iş yükünü büyük ölçüde arttırdığını vurgulayan İstikbal; bunun sonucunda insan hatalarından meydana gelen kazalarda patlama yaşandığını bildirdi.

Kılavuzluğun insan hatalarını minimize etmeyi hedefleyen bir meslek olduğunun altını çizen İstikbal; "İnsan hatalarından meydana gelen kazaların %80-85, teknik arızalardan meydana gelen kazaların da %15-20 aralığında olduğunu istatistikler gösteriyor. Türk Boğazlarında insan hatalarından meydana gelen kazalar özellikle petrol tankerlerinde yüksek oranlı kılavuz kaptan kullanımıyla büyük ölçüde minimize edildi. ancak belli bayraklarda ve yük gemilerinde risk sürüyor" dedi.

Turgut Kocabaş ve Zinnet Mete kazasından dolayı kazazedelere geçmiş olsun dileyen İstikbal; şunları söyledi:

"Bu kaza kılavuzluk bölgesi dışında meydana geldi. Ancak Marmara Denizinde belli rotalarda gemi trafiği son yıllarda çok yoğunlaştı. Kılavuzluk hizmetleri esas itibariyle yüksek riskli trafiği yoğun deniz alanlarında verilmelidir. Bu yüzden Marmara Denizi içerisinde de belli rotalarda zorunlu kılavuzluk ihdas edilmesi düşünülmelidir" dedi.

İstikbal; karada konumlanmış seyir yardımcılarının bütün etkinliğine rağmen gemi üzerinde kılavuz kaptan bulundurulmasının halen en temel deniz emniyet tedbiri olduğunu vurguladı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim