'Kayıp Rus gemisini Mossad kaçırdı' iddiaları

Rusya'da yayın yapan bir gazete, korsanlar tarafından kaçırıldığı duyurulan Rus gemisini Mossad ajanlarının kaçırdığını iddia etti.

Rusya'da yayın yapan bir gazete, günlerce haber alınamayan ve korsanlar tarafından kaçırıldığı öne sürülen Rus gemisini Mossad ajanlarının kaçırdığını iddia etti.

Rusya'nını geçtiğimiz günlerde bulduğunu ilan ettiği ve mürettebattan 8 kişiyi tutukladığı geminin, İsrail ajanları tarafından İran'a silah götürdüğü şüphesiyle ve önlem amacıyla kaçırdığı ileri sürüldü.

Habere göre Rus gemisinin İran'a Kruz-x 55 tipi füze taşıdığı sanılıyordu. Gönderilen füzelerin de keresteler arasında gizlendiği iddia ediliyor.

Novaya Gazeta'nın haberinde, İsrail için çalışan kişilerin, sözü geçen silahların, İran'ın eline geçmesini engellediği bildiriliyor. Yine haberde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ani Moskova ziyaretinin de konuyla ilgili olduğu ve geminin daha sonra bulunduğu ifade ediliyor.

Ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı'nın bu ziyareti sırasında Moskova yönetiminden İran'a silah satmaması konusunda talepte bulunması da bağlamda değerlendiriliyor.

Buna karşılık Rus yetkililer, kaybolan ve daha sonra Afrika'nın batısında bulunan geminin silah taşımadığını söylüyor.

Rusya'nın NATO büyükelçisi Dimitry Rocozin bu yöndeki iddiaların son derece tutarsız ve kuruntu ürünü olduğunu savunuyor.

ARCTİC SEA GEMİSİNE NE OLDU?

Novaya Gazeta yazarı Yuliya Latinina Arctic Sea gemisinin kayboluşunu takip eden bir isim. Kremlin'den yapılan açıklamalardaki tutarsızlıklara dikkat çeken Latinina, savunma bakanlığının Putin'e verdiği raporda "geminin kurtarıldığı değil, bulunduğunun" söylediğini vurguluyor. Bu ifadenin ortada korsanların olmadığını gösterdiğini öne süren Rus yazar, ancak olayın üzerinden 24 saat geçtikten sonra, 8 korsan "bulunduğunu" yazdı.

Diğer bir ilginç açıklama ise Avrupa Komisyonu'ndan geldi. Geminin kaybolmasıyla ilgili soru işaretlerinin halen giderilemediği belirtilen açıklamada verilen bilgilerden yola çıkan Latinina şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

"Kararı size bırakıyorum. Baltık denizinde gemi kayboluyor, korsanlar saldırı düzenliyor. Baltık denizindeki gemi trafiği Nevski caddesinden daha fazla. Gemiye korsanlar saldırıyor ve kaçırılıyor. Onların kötü İngilizceleri olduğu açıklanıyor. Gemide bulunan 15 denizcinin tamamı Arhangelski'den. Onlar İngilizceleri kötü olan birilerini tespit edemezlerdi. Çünkü kendilerinin bu lisanı bilme ihtimali yok denecek kadar az. Yaşanan gelişmeler gemi sahibinin kaçırılma hakkında bilgisi olduğunu göstermekte. Anlaşılan o geminin AB emniyet birimleri tarafından yakalanmasını istemiyordu."

Diğer bir önemli husus da geminin aramaları için gönderilen askeri gemiydi. Latinina bu tür gemilerin özel askeri operasyonlar sırasında kullanıldığını hatırlatmakta. Geminin yerinin Avrupalılar tarafından günler önceden haber verilmesine rağmen Moskova, bunun yalan olduğunu bildirdi. Birkaç gün sonra ise yalanın Kremlin Sarayı tarafından söylendiği ortaya çıktı. Birileri geminin yerini saklamaya çalışıyordu.

Latinina devlet yetkililerinin açıklamalarını komik buluyor. Geminin kaçırılması, ya da uyuşturucu taşındığı haberlerine inanmayan Rus yazarın iddiası ise, İran ya da Suriye gibi müttefik ülkelere nükleer silah taşındığı ve geminin İsrail tarafından kaçırıldığı... Latinina'ya göre, kaçırılma operasyonu olayda Mossad'ın izinin olduğunu açıkça gösteriyor.

Editör: TE Bilişim