KATRİNA KASIRGASI ABD'Yİ YIKTI GEÇTİ

Amerika Birleşik Devletleri'ni vuran son yılların en büyük kasırgası Katrina büyük yıkım yaptı. Kasırgada yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler geliyor.

Kasırga etkisini azalttı ancak arkasında yüzlerce ölü bıraktığına dair haberler geliyor. Kasırgadan en çok Mississippi eyaleti etkilendi.
 
Eyalet valisi, kendilerine 50 ila 80 kişinin öldüğüne dair haberler geldiğini açıkladı.  Eyalete bağlı Biloxi kentinin sözcüsüyse, sadece Biloxi'de yüzlerce kişinin ölmüş olabileceğini duyurdu.
Louisiana ve New Orleans'taki ölü sayısı konusunda ise net bir bilgi yok.
 
New Orleans belediye başkanı Ray Nagin, kentin yüzde 80'inin sular altında kaldığını; sularda cesetlerin yüzdüğüne dair haberler geldiğini söyledi.
 
Nagin, Amerikan televizyonlarına açıklamasında, deniz seviyesi altında inşa edilmiş olan New Orleans'ı su baskınlarından korumayı amaçlayan bentlerde sızıntılar meydana geldiğini ve kentin bazı bölgelerinde su yüksekliğinin şimdiden altı metreyi aştığını belirtti.
 
Binlerce asker yıkıntıları kaldırıyor
 
Bu arada Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Katrina'ya hedef olan Lousiana, Mississippi, Alabama ve Florida eyaletleri valilerinin talimatıyla bu eyaletlerde görevli Ulusal Muhafız Gücü'ne bağlı yaklaşık 7 bin 500 askerin, yıkıntıların kaldırılması ve bölgeye yeniden elektrik sağlanması çalışmalarına katıldığını bildirdi.
 
Yetkililer, kasırganın gazabına uğrayan bölgelerden kaçan milyonlarca kişiyi, evlerine dönmemeleri yönünde uyardı.   

ABD Başkanı George W. Bush, Amerikan halkını, ülkenin güney kıyılarına büyük zarar veren Katrina kasırgasının mağdurlarına yardıma çağırdı. Bush, tatilini yarıda keserek Beyaz Saray'a dönüyor.
 
Aynı bölgeyi 1969'da vuran, Mississipi ve Louisiana eyaletleri çevresinde yıkıma yol açan Camille kasırgasında 256 kişi ölmüştü. 
 
Katrina kasırgasının ABD tarihindeki en büyük maddi yıkıma yol açabileceği belirtiliyor. Sigorta şirketleri, kasırganın yol açtığı zararın 10 milyar ile 26 milyar dolar arasında olacağını ilbet tahmin ediyor.

Kaynak:CNN

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim