Katar’da Türk Teknelerle Ada Seferi

TÜRKİYE’nin önde gelen yat firmalarından Concept Marine, ihracat hamlesi ile kendi üretimleri olan teknelerini Katar sularında yüzdürmeye başladı. ‘Banana Island’ üzerinde kurulan Anantara Island Resort’ün ihalesini kazanan Concept Marine, 5 ay gibi bir sürede tamamladığı 10 adet teknesinin teslimini gerçekleştirdi. 7.5 milyon dolarlık ilk partisinin teslimini gerçekleştiren Concept Marine, ilave olarak hazırlanacak 10 adet teknenin daha üretimini gerçekleştirmek için Katar Hükümeti ile görüşmelerini sürdürüyor.

Concept Marine, adalar arasında yapılacak transferleri sağlayacak tekneler için de 12 kişilik Türk kaptan ekibini de Katar’a gönderdi. Moris Algazi ve Haluk Gündoğdu tarafından 2004 yılında kurulan Concept Marine’in dünyanın önde gelen yat markalarının Türkiye distribütörlüğünü yaptığını ifade eden Moris Algazi, “Katar bir yat ülkesi değil. Zenginleri var ama tam olarak ne istediklerini bilmiyorlar. İlk siparişten sonra daha net olmaya başladılar.

Üçüncü siparişlerinden sonra bizden daha iyi olacaklar. Gelecek 5-10 yılda yatçılık alanında Katar’da çok büyük gelişmeler olacak. Hollandalı ve İtalyanlar’ın olduğu ihaleden biz galip çıktık. Bu kadar kısa zamanda teslim edebilecek başka bir ülke yoktu. Ancak biz 3 vardiya çalışarak teslim ettik. Tamamen Türk işçiliği üretilen teknelerin Katar’daki işletmesini de biz yapıyoruz. Göndereceğiz ekip sayısı ise 40-50 kişiye ulaşacak. En az 2 yıl daha bizim kaptanlarımız burada görev yapacak” dedi.

Katarlıların teknelerin kısa zamanda teslim edilmesi konusunda kafalarında soru işareti olduğuna dikkat çeken Algazi,“Ancak biz yaptığımızı ürünlerle soru işaretlerini yok ettik. Bunun dışında yerinde hizmet anlayışımız onları çok etkiledi. Bir telefonla ulaşmalarının ardından ilk uçakla teknik ekibimiz ve yedek parçalarla beraber bölgeye ulaşıyoruz. Bu hizmetimiz de onları çok etkiledi. İkinci bir gemi anlaşması için görüşmeler devam ediyor. Anlaşırsak ilk partinin iki katı bir değere sahip olacak” dedi.

18 METRELİK TEKNE ÜRETTİK

FİRMA olarak ciddi anlamda ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Algazi, “Katar’da da Duabi’deki gibi adalar oluşturuluyor. Bu adalardaki transferleri biz sağlayacağız. Çöpleri de, gıda ürünlerini de bizim ürettiğimiz gemiler taşıyacak. Bunlar için 17-18 metre gemiler yaptık. Özel bir tasarım hazırladık. 5.5 aylık sürede 10 adet tekne teslim ettik. 7-8 ada olacak. Yatçılıktan geldiğimiz için teknelerde de bu kadar kalite bekliyorlardı. ‘Biz hiç böyle tekne almadık’ dediler” diye konuştu. Yılda en kötü 15-20 milyon liralık tekne ihracatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Algazi, “Ancak bu rakam değişiyor. Bu satılan tekne özellikleri ile doğru orantılı” dedi.

Editör: TE Bilişim