Katar Tesislerini Türkiye'ye Kuracak

Katar, Türkiye'ye getireceği sıvılaştırılmış gazın yeniden gaz haline getirilerek Avrupa'ya satılmasına sıcak bakıyor ve bunun için gerekli olan tesisleri Türkiye'de yapmayı düşünüyor.

Sıvılaştırılmış gaz ihracatında dünya birincisi olan Katar, Türkiye'ye getireceği sıvılaştırılmış gazın yeniden gaz haline getirilerek Avrupa'ya satılmasına sıcak bakıyor ve bunun için gerekli olan tesisleri Türkiye'de yapmayı düşünüyor. Resmi bir ziyaret amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretin çok verimli geçtiğini belirterek Katarlı yatırımcıların Türkiye'de enerji ve gaz yatırımları yapacağını açıkladı.

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ve Başbakanı Şeyh Hamad Bin Cabir El Tani ile gerçekleştirdikleri temaslar hakkında Türk basın mensuplarına bilgi veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, düzenlediği basın toplantısında katar gezisinden oldukça memnun olduğunu ve gayet verimli geçtiğini söyledi. Katarlı yöneticilerin ve işadamların Türkiye'ye çok büyük sempati duyduğunu ifade eden Abdullah Gül, enerji, bayındırlık ve savunma sanayi konularında görüş alış verişinde bulunduklarını ve memnuniyet verici cevaplar aldığını belirtti.

GAZ İÇİN GEREKLİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİNİ TÜRKİYE'DE KURACAKLAR

Katar'ın 2010 yılına kadar tüm gazını sattığını hatırlatan Abdullah Gül, bu ülke ile Türkiye arasında orta ve uzun vadeli enerji yatırımları yapılacağını söyledi. Katar'ın gazı sıvılaştırarak diğer ülkelere sattığını vurgulayan Gül, bu gazın gittiği ülkede yeniden normal gaz haline getirildiğini hatırlattı ve şunları söyledi: "Katarlı yetkililer bu şekilde gazın Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya satabilecekleri konusunda bizimle hemfikirdirler. Bu hususta gerekli olan dönüşüm tesislerini Türkiye'de kurabileceklerini ifade ettiler. Enerji alanında ilk işbirliği gazda görülüyor. Orta ve uzun vadede ise boru hatları gündeme gelebilecektir."

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Savunma Sanayi alanında yapılması planlanan işbirliğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Körfez ülkelerinin güvenliği olsun, Basra Körfezi'nin güvenliği olsun, buralar bölge istikrarı açısından önemlidir. Dolayısıyla bir bölge ülkesi olarak Türkiye'yi de ilgilendirmektedir. Türkiye, bir istikrar ülkesidir. Hem dünyada, hem bölgesinde istikrarın güvencesidir. Bu anlamda Körfez ülkelerinin güvenliğiyle de yakından ilgilidir." şeklinde konuştu.

Haber5

Editör: TE Bilişim