Katar Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamid bin Kasım bin Cebr El Tani, Türkiye'deki yatırımlar için turizm alanının listelerinin başında olduğunu bildirdi. El Tani, Türkiye'de 2 ile 4 milyar dolar arasında yatırım yapmayı öngördüklerini bildirdi.

Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen El Tani ve beraberindeki heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan ile bir araya geldi.

El Tani, gazetecilerin, Türkiye'de hangi yatırım alanlarına ilgi duyduklarına ve özelleştirmelerle ilgilenip ilgilenmediklerine ilişkin soruları üzerine, Türkiye'deki yatırım alanları içinde turizm alanındaki yatırımlarının listenin başında yer aldığını ifade etti.

Yatırım yapabilmeleri için inceleme ve araştırmaya ihtiyaçları bulunduğunu belirten El Tani, “Buna dayanarak nasıl yatırımlara gireceğimizi değerlendireceğiz. Fakat, bu heyetin burada bulunması Türkiye'deki yatırımlara ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor. Özellikle turizm alanı ile ilgileniyoruz. Özellikle turizm bölgelerine yöneleceğiz. Ulaşım, iletişim, teknoloji ve tarım alanlarını da inceliyoruz.”

“Ne kadar yatırım öngörüyorsunuz” şeklindeki soru üzerine de konuk Bakan, “Türkiye için yeni yatırımlara yöneleceğiz. Esas olarak 2 ila 4 milyar dolar arasında yatırım yapmaya hazırız” dedi.

Katar Başbakan Birinci Yardımcısı El Tani, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Katar arasında ekonomi alanında daha köklü ilişkiler kurmak istediklerini kaydederek şöyle devam etti:  “Aramızda tarihi ilişkiler mevcut. Aynı zamanda çok ortak yönümüz var bizi Türkiye'ye bağlayan. Türkiye bizim için ekonomi ve teknolojinin aktarılması için önemli bir geçiş sayılmakta ve Avrupa ile doğu ülkeleri arasında bir geçit noktasında bulunmakta. Katar'da özellikle müteahhitlik alanında birçok Türk şirketi mevcut. Biz, gerek Türkiye'de gerekse Katar da yatırım alanında işbirliğine girmek istiyoruz. Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi çok düşük. Bu oranların artırılması için çaba harcamamız gerekiyor.”

TOBB BAŞKAN YARDIMCISI ÇAÐLAYAN: İNŞAAT, BANKACILIK VE TURİZM İŞBİRLİÐİ YAPABİLECEÐİMİZ TEMEL ALANLAR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda bulunmasına rağmen ağır bir grip geçirmesi nedeniyle konuşmayı Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan'ın yapacağını belirtti. Çağlayan, konuşmasında, Körfez bölgesinde istikrarlı ve hızlı bir gelişme gösteren ve dünyada zengin kaynaklara sahip sayılı ülkelerden biri olan Katar'ı takdirle izlediklerini kaydederek, Türk-Katar ticari ve ekonomik ilişkilerinde daha aktif bir dönemin başlayacağına inandıklarını ifade etti.

ASYA OLİMPİYAT OYUNLARINDA HİZMET

“İslam Konferansı Teşkilatı'nın iki aktif üyesi olarak, Türkiye ve Katar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine özel önem atfettiğimizi vurgulamak istiyorum” diyen Çağlayan, özellikle inşaat, bankacılık ve turizm sektörlerinin, işbirliği yapılabilecek temel alanlar olduğunu kaydetti.

62 ülkede faaliyet gösteren ve 65 milyar dolarlık proje gerçekleştiren Türk müteahhitlerinin, dünya çapında büyük bir tecrübe ve itibara sahip olduğunu belirten Çağlayan, Katar'da önemli çapta projelerin gerçekleştirildiğini, müteahhitlik firmalarının bu projelerde ve 2006 yılında Katar'da yapılacak olan Asya Olimpiyat Oyunları için inşa edilecek alt yapı tesislerinin yapımında hizmet vermek arzusunda olduğunu bildirdi.

Çağlayan, Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile 2000 yılında imzalanan işbirliği anlaşmasının da, iş çevreleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine temel teşkil ettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Dünya Odalar Federasyonunca organize edilen Dünya Odalar Kongresi'nin beşincisi, 4-6 Temmuz 2007 tarihlerinde İstanbul'da Birliğimiz ev sahipliğinde düzenlenecektir. Dünya iş çevrelerinin bir araya geleceği bu etkinliğe, Katarlı meslektaşlarımızın da etkin katılımını bekliyoruz.

TOBB olarak, Katar ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için, Türk- Katar iş konseyinin kuruluşuna yönelik çalışmaları destekliyor ve iş konseyinin somut projeler gerçekleştirmesini bekliyoruz.”
Bu arada, Hisarcıklıoğlu, Katar'da 5 yıl içinde 120 milyar dolarlık yatırım projelerinin bulunduğunu kaydederek, Türkiye'nin de Katar'ın da yatırım için cazip iki ülke olduğunu söyledi.

Kaynak:CHA-Hürriyet-A.A

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim