Kastabala Antik Kenti İçin İmza Kampanyası

Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) Osmaniye İl Temsilciliğince, Kesmeburun köyü yakınlarındaki Kastabala Antik Kenti'ni etkileyeceği gerekçesiyle buraya çimento fabrikası kurulmaması için imza kampanyası başlatıldığı bildirildi.

Platform Yürütme Kurulu Bilgilendirme Komisyonu Sözcüsü Dr. Umur Gürsoy, yaptığı açıklamada, kurulması planlanan fabrikanın, Kastabala Antik Kenti'nin tarihi dokusuna zarar vereceğini kaydetti.

Buraya çimento fabrikası kurmanın ''insanlığın ortak kültür mirasını yok etmek'' olduğunu ifade eden Gürsoy, toplanan imzaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına göndereceklerini belirterek, şunları söyledi:

''Fabrikanın yapılacağı yöre, Ceyhan nehrinin suladığı tarım arazisidir ve bir kuş cenneti barındıran sit alandır. Çimento fabrikası yalnızca bir arkeolojik kenti yok etmeyecek, doğaya ve insana geri döşümü mümkün olmayan zararlar verecek, tarımsal tahribata da neden olacaktır. Fabrikanın başka alanlara kurulmak yerine, tarım arazileri ve antik kenti etkileyecek bir yere kurulması kabul edilemez.''

Yaklaşık 520 dönümlük arazi üzerine 170 milyon dolarlık yatırımla kurulacağı belirtilen fabrikada, yıllık 2 milyon ton çimento üretileceği ve 800 kişinin istihdam edileceği belirtilmişti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim