"Kasımpaşa" Törenle Denize İndirildi

Haliç ve Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan her biri 600 yolcu kapasiteli Haliç Gemileri’nin ilki “Kasımpaşa”, dün düzenlenen törenle denize indirildi.

“Sütlüce”, “Hasköy” ve “Kasımpaşa” adlarıyla ilk aşamada 3 adet üretilen gemilerin ilki olan Kasımpaşa, Haliç Tersanesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılımıyla düzenlenen törenle suya indirildi. Törende Beyoğlu Beylediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile Haliç Tersanesi çalışanları da yer aldı.

Törende konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa’daki kanallarda çalışan tekneler gibi tamamen turistik amaçla hizmet verecek tavanı ve yanları şeffaf tekne çalışması yaptıklarını söyledi.

Panoramik görüş açısıyla Haliç’in tarihi güzelliğine farklı bir açıdan bakma fırsatı sunan Haliç Gemileri’nde, İDO’nun yeni nesil deniz araçlarında bulunan engelli kullanım alanları, hayvan barınağı, büfe hizmeti vb. standart donanımlar yer alıyor. 12 deniz mili hız kapasitesinde, 42 metre boyunda ve 8.5 metre eninde inşa edilen Haliç Gemileri, Haliç ve Üsküdar deniz hattına uygun olarak, özellikle de bölgede bulunan köprülerin altından rahatlıkla geçebilecek şekilde tasarlandı.

Yaklaşık 1 yılda toplam 9,4 milyon Euro’ya malolan gemilerin her biri 600 yolu kapasitesine sahip. Yolculara yüksek konforda, hızlı, güvenli ve keyifli yolculuklar sunulması hedefleyen gemilerin benzerleri Venedik, Amsterdam, Budapeşte gibi Avrupa şehirlerinde turistik amaçlı kullanılıyor.

Başkan Topbaş; “Haliç Tersanesi  Deniz Müzesi oluyor”

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa’nın ve dünyanın kültür başkenti olan İstanbul’un bir deniz kenti olduğunu belirterek, geçmişte Şirket-i Hayriye ile başlayan denizi iyi kullanma projesinin daha sonra ihmal edildiğini söyledi.

Dünyada içinden deniz geçen tek şehir olan İstanbul’a hizmet ederken doğal asfalt olan denize ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Dönemizde şehirdeki günlük hareketlilik 11 milyondan 23 milyona çıkmasına rağmen, deniz ulaşımının payını yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkardık. İstanbul’un nüfusu 7 milyonken bu şehirde tek çift plaka uygulamasından bahsediliyordu. Bugün şehrin nüfusu 13 milyon, araç sayısı 3’e katlanarak 2 milyon 800 bine çıkmış. Ama yaptığımız yatırımlar sayesinde kimse artık tek çift plaka uygulamasından bahsetmiyor. Bakınız Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yapılan deprem güçlendirme çalışması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşanıyor. Teknik adamlarımızla düşündük ki; ulaşımla ilgili bu kadar yatırım yapmasaydık, metrobüsü Anadolu yakasına geçirmeseydik ve deniz ulaşımına bu kadar yatırım yapmasaydık, köprüde çalışmanın başladığı ilk gün yaşanan sıkıntı, şehrin her noktasında her gün yaşanıyor olurdu. Sarayburnu-Harem arasında hergün 15 bin araç taşıyoruz. Köprüdeki sıkışma nedeniyle vapurlara, arabalı vapura ve metrobüse çok ciddi rağbet var. Ya bu yatırımları yapmasaydık?” diye konuştu.
 
Bütçenin önemli bir kısmını ulaşıma ayırdıklarını ve 371 milyon dolarlık yatırımla denizin ulaşımdaki payını yüzde 2.5’lardan yüzde 5’e çıkardıklarını ifade eden Başkan Topbaş, Şehir Hatları’nın İDO’ya devredilmesiyle bütün gemileri bakımdan geçirdiklerini ve 3 modern şehir hatları vapurunu daha hizmete aldıklarını hatırlattı.

Geçen yıl 102 milyon yolcu, 6.7 milyon araç taşıyan İDO’nun şu anda en çok yolcu taşıyan şirket olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, “Dev feribotlar, deniz otobüsleri aldık. 19 yıl aradan sonra 3 yeni modern şehir hatları vapurunu inşa ederek hizmete aldık. Deniz taksi ve tek bilet sistemiyle ulaşımı hızlandırdık. Bugün ilkine suya indirdiğimiz Haliç Motor Botları tamamen bize özgün tasarımla inşa edildi. Son derece modern tekneler panoramik bir görüntüye sahip. Yapımı burada hızla devam eden iki motor botla birlikte İstanbul’a güvenli, konforlu, kaliteli ve klimalı 3 ulaşım aracı daha kazandırmış oluyoruz. İstanbul kendine yakışanı yaparak denizde de önder rolünü hep sürdürüyor. Öte yandan, Haliç Tersanesi’ni bugünkü çalışma sitemini bozmadan bir deniz müzesi haline getirmek için çalışma yapıyoruz. Burada yine gemi bakım ve onarımları yapılırken, İstanbul aynı zamanda güzel bir deniz müzesi kazanmış olacak” şeklinde konuştu.

Haliç’e Avrupai gezi tekneleri…

Bu gemilerin dışında Avrupa’da kanallarda çalışan tekneler gibi Haliç’te ve İstanbul Boğazı’nda tamamen turistik amaçla hizmet verecek bir tekne tasarımı daha yaptıklarını müjdeleyen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İstedik ki bu yeni tekneleri BELTUR şirketimiz işletsin, diğer işletmelere de örnek bir model oluştursun. Bu tekneleri de devreye aldığımızda İstanbul’un doğal ve tarihi güzellikleri zengin yemek sunumu eşliğinde çok daha güzel bir şekilde gezilip görülebilecek. İnsanlar oturdukları yerden tamamen şeffaf olarak dizayn edilecek tavan ve camlardan İstanbul’u keyifle izleyebilecekler. Yani dünyada ne varsa daha güzelini İstanbul’a kazandırmaya çalışıyoruz. Her alandaki başarımızı bize destek veren İstanbullularla yakaladık.”

Haliç manzarasının rahat izlenmesi için cam tavana sahip olan 600 kişilik tekne, yıl sonunda hizmete girecek. İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) geçen yıl 9,5 milyon Euro yatırımla inşa ettirmeye başladığı Haliç'e özel 3 tekneden biri olan Kasımpaşa'nın yapımında sona gelindi. Haliç Tersanesi'nde yapılan ilk tekne 26 Haziran'da suya indirilecek ve iç donanımının yapımına başlanacak.

Ayvansaray ve Eyüp tekneleri ise Kasımpaşa'nın hizmete alınmasından sonra üçer ay arayla sefere başlayacak. Teknelerle Haliç'te ve Haliç-Üsküdar arasında özel kültür gezileri yapılacak.

42 metre boyunda ve 8,5 metre enindeki tekneler 12 deniz mili hız yapabilecek. Tavanı tamamen cam olan teknenin pencereleri de yolcuların Haliç manzarasını rahatlıkla izleyebilmeleri için panoramik şekilde yapılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim