Yeni Erenköy sahiline inşa edilen “Karpaz Gate Marina”, 22’nci Emir Yat Rallisi’ne katılan yarışçıları ağırladı. Yapımı henüz tamamlanmayan limanın inşası hızla sürmesine rağmen, limana 52 yat demirledi.

Yatların limana girmesi dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan projenin temsilcisi Lisa Singer Karpaz Gate Marina’nın ortaya çıkmasında emeği geçenlere ve tüm ekibine teşekkür etti.

KKTC Yelken Motor ve Kürek Federasyonu Başkan Yardımcı Dilek Talay da konuşmasında liman için muhteşem bir tesis kelimelerini kullandı. Kendi çaplarında yelkenle uğraştıklarını belirten Talay, limana demirleyen Emir Rallisi katılımcılarına da teşekkür ederek, plaket sundu.


Karpaz Gate Marina Müdürü Deniz Akaltan ise KKTC’de ilk marina olarak takdim edilen plaket için teşekkür ederek federasyonla daha iyi diyalog halinde olacaklarını belirtti. Akaltan ayrıca, limanın yapım aşamasında yardımlarından dolayı Yeni Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün’den de övgüyle bahsetti.

Etkinlik mavi beyaz balonların havaya uçurulması ve Erenköy belediyesi halk dansları grubunun gösterisi ve ikramlarla son buldu.

18 bin metrekarelik biri alana kurulan Karpaz Gate Marina 300 yat kapasiteli. 1 haziranda tam kapasiteyle hizmete sunulacak olan marinada 60 yataklı bir otel yanında, beach club, tekne bakım atölyeleri, yatçılıkla ilgili satış noktalarına ve 300 tonluk bir devince sahip olacak.

Bölgenin Belediye Başkanları mutlu

Bölge belediye başkanları yat limanının bölgeye çok fazla katkı sağlayacağını söyledi. Erenköy Belediye Başkanı Özay Öykün, Karpaz bölgesine modern ve uluslararası bir limanın olmasının ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı inancında olduğunu söyledi.

Öykün, Bu limanın ambargoları deleceğini ve Erenköy’ün dünyaya açılan bir penceresi olacağını ifade etti. Bu gibi yatırımların Karpaz halkını mutlu ettiğini dile getiren öykün, planlı ve doğayı bozmadan yapılan yatırımların artmasından yana olduğunu sözlerine ekledi.

Mehmetçik belediye başkanı Beyazıt Adalıer de limanın bölgeye ve KKTC’ye en büyük yatırımlardan biri olduğunu söyleyerek, izolasyonların kalkmasında ve KKTC’nin tanıtımında çok büyük etkisi olacağına vurgu yaptı. Adalıer ayrıca, limandaki istihdamlarda bölgede yaşayan KKTC vatandaşlarına öncelik verilmesinin önemini vurguladı.

Dipkarpaz belediye başkanı Mehmet Demirci ise şuanda limanda Dipkarpaz köyünden 25 kişinin çalıştığına vurgu yaparak, istihdamda limanın faydası olacağını söyledi. Limana gelen turistlerin bölgeyi de ziyaret edeceğini belirten Demirci, “Her ne koşulda olursa olsun ülkeye büyük katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.

Bölge halkı iş istedi

Yeni Erenköy sakinleri de limanın yapımını olumlu karşılarken, bölgede ekonomik hareketlilik sağlaması dileğinde bulundu.
Vatandaşların değerlendirmeleri şöyle:
 
Mahmut Kılıç: İstihdam sağlayacak, bölgenin kalkınmasına ve esnafa katkı sağlarken, KKTC’nin tanıtımına yardımcı olacak. Böyle güzel bir yatırımın bölgemize hayırlı ve uğrulu olmasını dilerken hükümetin yeni yatırımlar için teşvik etmesini beklerim.

Mustafa Yüzgeç: Ben berberim, liman sayesinde özellikle hafta sonları müşterilerim artıyor. Bölgede kiralık evler tutuldu, taksiler limana doğru çalışmaya başladı. Civar köylerden bile limanda çalışan arkadaşlarım var. Liman bitene kadar çok kişi bundan yararlanacak, ama bitince ne olacak onu merak ediyoruz. Burası da Artemis gibi olmasın, işe alımlarda öncelik KKTC vatandaşlarına verilsin, bunu sağlamak da hükümetin görevidir.

Fezile Barballi: Limanın esnafa müşteri, gençlere iş getirmesini dilerim. Bölge kalkınırken, özellikle işsizliğin azalması gerekir, istihdamda bölge halına öncelik verilmeli. Limanın açılmasının ülke tanıtımı ve turizm açısından da iyi olacağını düşünüyorum.

Sevgül Metni: Limanın içine barlar restoranlar marketler açılacağını duyduk, eğer bu şekilde olursa köydeki ve bölgedeki esnaf limandan yararlanamaz. Gençlere iş olanağı yaratılırsa çok iyi olur. Limandan birkaç kişinin değil, tüm bölgenin ve KKTC’nin yararlanmasını isterim.

Mefkut Şumrut: Bölgenin insanına iş, esnafına müşteri sağlarsa bir amaca ulaşır. Aksi taktirde ha var ha yok arası bir şey olur. Umarım çok sayıda turist sağlayarak, söylendiği gibi bölgenin kalkınmasında etkili olur.

Editör: TE Bilişim