Karabük Demir -Çelik Fabrikaları`nın (KARDEMİR ) en büyük sorunlarından birisi daha çözüme kavuşuyor. Eren Holding, Çatalağzı bölgesinde liman inşa ediyor. Liman sorununun çözüme kavuşturulmasıyla KARDEMİR`in ithal ettiği kömür ve cevherinde navlun maliyetleri düşecek. Bu da şirketin ürün maliyetine önemli oranda olumlu etki yaparak, rekabet etme gücünü artıracak.

KARDEMİR`in kamu statüsünde üretim yaptığı dönemde ve de özelleştirildikten sonra en büyük sorunlarından biri; rekabet etme gücünü olumsuz etkileyen, kullanılabilir bir limana yakın bölgede olmamasıydı. Karadeniz Eğerlisi`ndeki limanın yükleme kapasitesi yüksek. Fakat, Karabük`e ulaşımda karayolu ve demiryolu sorunu var. Zonguldak`ın Filyos bölgesindeki limanın ise yükleme kapasitesi çok düşük olduğundan büyük tonajlı yük gemileri yanaşma imkanı bulamıyor.

Şimdi, Eren Holding, Zonguldak`a 9,5 milyar kilovat saat kapasitede elektrik santralı kuruyor. Elektrik santralının kömür ile çalışması söz konusu. Zonguldak bölgesinden çıkartılan taş kömürü ise santralın ihtiyacını karşılamada yeterli değil. Bu nedenle, santral yatırımı Filyos bölgesinde liman kurulmasını da zorunlu hale getiriyor. İşte bu nedenle Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri için de çok önemli olan bu liman çalışmaları, elektrik santralı kurma çalışmalarıyla birlikte yürütülüyor. Eren Holding`in Zonguldak ilinde kuracağı elektrik santralı Zonguldak`ın ilçeleriyle birlikte bölge ekonomisine çok olumlu katkı sağlayacaktır. Çünkü üretilen elektriğin miktarı Keban Barajı`nın ürettiği elektriğin iki katı gibi çok yüksek bir oranda. Eren Holding`in Zonguldak`ta fizibilite çalışmalarını tamamlayıp, bankalarla kredi anlaşmalarını yaptığı bu önemli iki yatırım, bölge için de bir altyapı niteliğinde.

Bu arada Zonguldak Valisi Sayın Yavuz Erkmen`in bölge ekonomisini Türkiye Taşkömür Kurumu`na bağımlılıktan kurtarabilmek ve ildeki yatırımcıların sayılarını artırabilmek için gösterdiği gayreti de takdir etmek gerekiyor. Erkmen, Safranbolu`da kaymakamlık yaptığı dönemde, ilçede turizm sektörünün gelişebilmesi için çok önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirdi. Safranbolu evlerinin ve tarihi konaklarının ilk restorasyon çalışmaları Erkmen`in görevde bulunduğu dönemde başladı. Bugün Safranbolu, turizm alanında bir marka oldu ise ve Batı Karadeniz Bölgesi`nin dünyaya açılan penceresi olarak kabul ediliyorsa, bunda Erkmen`in çok büyük emeği vardır.

Evet; Eren Holding`in yatırımları Zonguldak`ta olduğu kadar Karabük`te de bir heyecan yarattı, Çünkü, Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinin en büyük sorunu istihdam yaratan yatırımları çekememektir. Bunun da en önemli nedeni altyapı eksikliğidir.

KARABÜK`ten / Hakkı Bilgücü

Kaynak:dünya

Editör: TE Bilişim