Karaya oturan gemiye kaplumbağa engeli

HATAY'ın Samandağ İlçesi'nde karaya oturan yük gemisini kurtarma çalışması nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının üreme dönemine denk gelince askıya alındı.

Hint Okyanusu'ndaki Komor Adaları'ndan Hatay'a gelen ‘Kris’ adlı yük gemisi, 28 Eylül 2008 tarihinde İskenderun Demirçelik Fabrikaları'ndan (İSDEMİR) toz demir alıp İsrail'e gitmek üzere yola çıktıktan sonra olumsuz hava koşulları nedeniyle Samandağ'ın Çevlik sahilinde karaya oturdu. 12 ton akaryakıt yükü batmadan önce boşaltılan ancak, deposunda İsdemir'den yüklediği 2 bin 350 ton toz demir bulunan geminin kurtarılması için hazırlıklar sürerken Hatay Çevre Orman Müdürü İbrahim Yüzer, çalışmaların nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemine denk gelmesi nedeniyle askıya alındığını açıkladı.

Geminin akaryakıt yükünün boşaltılması nedeniyle çevre kirliliği yaratmadığını ancak görüntü kirliliğine yol açtığını belirten Yüzer, şöyle dedi: “Gemiyi denizden çıkartmak için çalışma yapan firma bürokratik işlemlerini istenen tarihe kadar tamamlayamadı. Şimdi sahilimizde yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanları var. Bu dönem Mayıs- Eylül arasını kapsıyor. Bu sürede yapılacak her çalışma nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının üremesine büyük zarar verir. Hazırlıklar tamamlandı gemi eylül ayından sonra çıkartılacak.” Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ise, gemide bulunan akaryakıtını tahliye edilmesi nedeniyle herhangi bir tehlike unsuru bulunmadığının kaydetti. Ancak denizde her türlü atığa karşı olduklarını vurgulayan Atik, “Biz denizde görüntü kirliliği yaratan geminin bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim