Diyarbakır’da, Ali Emri Orta Okulu öğrencileri düzenledikleri bilim etkinliği ile takdir topladı. Aynı okulun 7. sınıf öğrencileri atıl durumdaki bir 0,7 plastik kalem kabı, bir kalem içi, iki dikiş iğnesi, küçük bir motor ile delme ve dövme makinesi yaptı.

Etkinliğe İl Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı Eyüp Demir, Vizyon 2071 Gençlik Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Hakan Altındağ, okul müdürleri, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.

Gerçekleştirilen bilim etkinliği sırasında kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğunun atıl durumda olan ürünler olması dikkat çekti. Özellikle Elektronik bölümünde çalışmalar yapan Muhammed Işık, Veysel Bozkurt, Büşra Alar, Nujin Amara Çağer ve Buger Sipon Bozarslan adındaki öğrenciler stantlarında sergiledikleri bilimsel çalışmaları ile ilgi odağı oldular. Ekip, ailelerinden hiçbir ekonomik destek almadan, bir 0,7 uç kalemin dış kabı, plastik iç aksamı, iki dikiş iğnesi, küçük bir bobin, koli bandı ile delme ve dövme makinesi yaptı. Koli bandı ile tutturulan parçaların çalışması tam anlamı ile kusursuzdu. Aynı ekip yine basit birkaç devre ile havalanabilen bir helikopterin de yapımını gerçekleştirdi.

Ekip üyelerinden Muhammed Işık, hiçbir parçaya para ödemediklerini, kullanılmayan malzemelerden bilimsel çalışmalarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bir başka ekip ise Nicola Tesla’nın yıllar önce yaptığı ve kablosuz elektrik akımı iletme çalışmasının minyatürünü yaptı. Birkaç bobin ve bir güçlendirici kullanarak gerçekleştirilen bilimsel çalışma, fosforlu ampullerin yaklaştırılması ile kablosuz olarak çalıştırıldı.

'ÖĞRENCİLERİMİZİN HER KOŞULDA YANINDAYIZ'

Açılış öncesi bir konuşma yapan Teftiş Kurulu Başkanı Eyüp Demir, gençlerin oldukça yetenekli olduklarını ve bu yeteneklerini geliştirmeleri adına tüm imkanlarını kullanarak yararlı çalışmalara odaklanmalarını sağlamanın görevleri olduğunu söyledi. Her türlü çalışmalarında öğrencilerine destek vereceklerini belirten Demir, stantları dolaşırken öğrencilerin tamamen atıl durumda olan, kullanılmayan parçalarla hayata geçirdikleri bilimsel çalışmaları hayranlıkla izledi ve bilgi aldı.

‘KARANLIK VE KAOS, MUTLAK SURETLE IŞIĞA MAĞLUP OLACAKTIR’

Vizyon 2071 Gençlik Derneği Başkanı Hakan Altındağ ise, bölge halkı olarak 10 yıllardan bu yana terör illeti ile boğuştuklarını dile getirerek şunları kaydetti: “Bölgemizde ve ilimizde o kadar çok yetenekli deha beyinler var ki, bu beyinler terör illeti ile zehirlenmeye çalışıldı yıllar yılı. Bu korkunç tablo yerini huzur ortamına bıraktıkça bu ve benzer güzelliklerin mesajları tüm dünyaya yayılacak. Buradaki gençlerimizde gördüğümüz ışık, tüm karanlıkları aydınlatacak ölçektedir. Öyle umuyorum ki kısa bir süre sonra bu kadim ve köklü ilimiz terör ile değil, bilimin, kültürün, sanatın her alanında mucizelere şahitlik edecek. Karanlıklar her zaman ışığa mağlup olmuştur. Diyarbakır’da yaratılmak istenen karanlık kaos ışığa mutlak suretle mağlup olacaktır.” dedi.


Cihan
Kaynak: cha