Ürettikleri fındığın karşılığını alamayan Karadenizli fındık üreticileri, hamsiden de umduğunu bulamadı. Fındık üreticilerinin yüzde 80'inin bu yıl hamsi sezonunda denize açıldığı belirtilirken, aşırı avlanma nedeniyle hamsi fiyatlarının düşmesi balıkçıları mağdur ediyor. Avlanan hamsinin para etmemesi ve tonlarca hamsinin balık unu fabrikalarına gönderilmesi nedeniyle bu yıl hamsiden de umduklarını bulamadıklarını belirten balıkçılar, kota uygulamasına geçilmesini istedi.

Ordu ilinden hamsi avlamak için Sinop'a gelen balıkçılar, hamsi fiyatlarının fındık fiyatları gibi düşmesinden yakındı. 7 yıl aradan sonra bu yıl fındıkta yaşananlar nedeniyle ilk defa balığa çıktığını belirten Mustafa Aydın, "Bir an önce kota uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Şu anda aşırı avcılık nedeniyle hem balık nesli tehlikeye giriyor hem de para etmiyor. Bakın şu anda oğlum askere gidecek, onu yolcu etmeye bile gidemiyorum. Ama bu kadar çalışmamıza rağmen para kazanamıyoruz" dedi.
23 yaşındaki balıkçı Gökhan Keskin ise, yetkililerden bu konuya bir çare bulmalarını istedi. Keskin, "Fındığın para etmemesinden dolayı buralara düştük. Şu anda çok sayıda balıkçı, eski fındık üreticilerinden oluşuyor. 7 ton fındık bu yıl 5 ton fiyatına düştü. Hamside de aynı şeyi yaşıyoruz. Hamsiyi dökmeye götürüyorlar, çünkü para etmiyor. Artık bu kadar avlanma nedeniyle birkaç yıl sonra hamsinin tanesini bir YTL'den satarlar. O günlere doğru gidiyoruz" diye konuştu.
Bu arada, Ordulu balıkçılar, memleketlerinden uzak olmanın hasretiyle teknelerinin önünde koro halinde "Ordunun Dereleri" adlı parçayı söyledi.
Deniz Haber.Com
Editör: TE Bilişim