Karadeniz'in Ortasında Gürcü Pervasızlığı

Gürcistan, Sinop'un 109 mil açığında, Türk Münhasır Ekonomik Bölgesinin hemen sınırında seyretmekte olan M/T Buket adlı tankeri kaçırarak Poti limanına çekti.

Tüpraş'tan aldığı 2800 ton hafif yakıtı Abhazya özerk bölgesindeki Sukhumi limanına götürmekte olan gemiye Gürcistan el koydu. Ama el koyduğu yer ilginç.

Geminin işletmecisi Densa Tanker İşletmeciligi Ltd.Şti. Operasyon Müdürü Kürşat Öztürk; DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada  "Gemimiz 43 27 33 N, 036 08 07 E mevkiinde iken 0 yola düştü ve bu mevkiden itibaren gemiyle temas kesildi. Gemimizin bu noktada kaçırılmış olduğunu düşünüyoruz. Müsteşarlıkla yaptığımız incelemede de bu noktadan itibaren AIS verilerinin olmadığını tesbit ettik. Gürcistan makamlarından elde ettiğimiz bilgilere göre gemimiz tutuklanmış ve Poti limanına götürülmüş. Gemimiz Panama Bayraklı ancak 15 personelin tamamı Türk. Ayrıca gemide 2 de stajyer var. Gemimizin yükü değerli. 2000 Ton Diesel Oil, 780 ton kurşunsuz benzin var. Geminin yükü de ilgi çekmiş olabilir." dedi.

Kürşat Öztürk; gemiyle irtibatlarının Cumartesi günü koptuğunu, pazar gününden itibaren gemiyi aramaya başladıklarını, son görüldüğü noktadan geçen gemilere gemiyi görüp görmediklerini sorduklarını söyleyerek, "Çünkü geminin elektrikleri gitti, başlarına bir şey geldi arıyamıyorlar diye düşündük ve merak ettik. Daha sonra Gürcü makamlarından geminin Poti'de olduğunu ve tutuklandığını öğrendik. Gemiye Abhazya'ya gittiği için el koyduklarını söylüyorlar. Abhazya'ya gidemezsiniz diyorlar" dedi.

Geminin AIS cihazı kapatıldı

Geminin kaçırıldığı andan itibaren AIS cihazının kapatılmış olması denizcilik kurallarına göre suç sayılıyor. Eğer geminin belirlenen mevkiden Gürcistan Devleti tarafından kaçırıldığı kesinlik kazanırsa olay uluslararası hukuk açısından ilginç hale gelecek.

Gemide bayan kaptan adayı da var

Gürcü yetkililerce tutkulanan 17 Türk mürettebatın yakınlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Kaptan Coşkun M. Öztürk'ün sevk ve vidaresindeki gemide bayan kaptan adayı Özlem Balcı Akıncı da tutuklanan mürettebat arasında.

Türk Arama Kurtarma bölgesinin hemen dışında, Rus Arama Kurtarma bölgesinde kaçırılan gemi ile ilgili uzmanlar, "uluslararası hukukta bunun adı korsanlıktır. Uluslararası sularda seyretmekte olan bir gemiye el koymanın başka bir açıklaması yok" diyorlar.

Gürcistan Büyükelçiliği Yetkilisi Dışişleri Bakanlığı'na Çağrıldı

Gürcistan'ın yaptığı bu akıl almaz uygulamaya Türk Dışişleri Bakanlığı el koydu. Gemide Türk Personel bulunması sebebiyle Gürcistan Büyükelçiliği'nin 2 adamı yarın Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Yetkiliden yapılan uygulama ile ilgili açıklama isteneceği öğrenildi.

">Ship Picture Buket

Foto:Shipspotting.com

Editör: TE Bilişim