Karadeniz'e Acil Önlem Gerekiyor

Araştırmalar Karadeniz'in geleceği için acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Karadeniz'e çevresindeki 18 ülkeden her yıl 10 milyon ton organik madde ve 400 bin tonun üzerinde petrol dökülüyor.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz'in can çekiştiğini söylüyor. Türkiye ile birlikte 6 ülkenin kıyısı bulunduğu Karadeniz'e, nehirler aracılığıyla 18 ülkenin atıklarının taşındığını belirten Eruz, ''Karadeniz maalesef bu atıklarla hızla kirleniyor. Kapalı bir deniz olduğu için kendini yenileme süreci diğer denizlere göre daha uzun zaman alıyor'' dedi.

Yapılan bilimsel araştırmaların Karadeniz'e çevresindeki ülkelerden her yıl 10 milyon ton organik madde, 400 bin tonun üzerinde petrol kökenli kimyasal döküldüğünün belirlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erüz şunları söyledi: ''Karadeniz'e sadece her yıl 110 bin tondan fazla petrol karışmaktadır. Karadeniz'e organik maddelerin yanı sıra demir ve çinko gibi maddeler de dökülmektedir. Karadeniz'e dökülen onlarca çeşit, binlerce tonluk bu maddelerde aşırı miktarda azot ve fosfor bulunmaktadır.''

BALIKLAR GİT GİDE AZALIYOR

Yrd. Doç. Dr. Erüz, denize dökülen maddelerin Karadeniz'deki besin zincirini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Denize dökülen maddelerin çoğu denizde yaşayan milyonlarca ton organizmayı etkiliyor. zararlı maddeler balığın beslendiği organizmalardan başlayarak, balıkla beslenen kuşa kadar giden besin zincirinde büyük etki yapıyor. Bu durum da balık miktarının her yıl düşmesine neden oluyor."

DUYARLILIK ŞART

Karadeniz'deki kirliliğin önüne, ancak alınacak köklü çözümlerle geçilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erüz, ''Her ülke, kendi alanında çözüm üretmeli. Karadeniz gibi eşsiz su kaynağında giderek artan kirliliği önlemek için ortak bir duyarlılık şart" dedi.

Bugün

Editör: TE Bilişim