Karadeniz'le Azak Denizi'ni birleştiren sığ Kerç Boğazı'nda batan Rus tankeri, Türkiye'de de endişe yarattı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç . Dr. Coşkun Erüz, 11 Kasım'da ikiye ayrılan `Volganeft-139` ile ilgili soruları yanıtladı:

MAALESEF FUEL OİL: "Tankerden yayılanın fuel oil olduğu kesinleşti. Ham petrol ağırlığı yüzünden dibe çöker, mazot ya da fuel oilse işlenmiş olduğu için daha hafiftir. Daha geniş alana yayılması söz konusu."

KUŞLAR: "Sibirya'dan güneye göç eden 30 bin göçmen kuş öldü. 30 bini de etkilendi. Bir de henüz bilinmeyenler var. Tahminlere göre toplam 70-80 bin göçmen kuş, yakıtın çeşitli etkileri nedeniyle ölecek."

BESİN ZİNCİRİ: "Yüzlerce ton mikroorganizma etkilendi. Besin zinciri de etkilenecektir. Balıklarda aktif zehirlenme, tahriş ve solungaca bulaşınca oksijensizlikten ölme riski var."

HAMSİ: "Hamsiye olan etkisi saha araştırmasıyla anlaşılır. Hamsi kaza öncesi o bölgeden göç etmişse şu an problem olmaz, fakat kaza olduğu zaman ya da sonrasında göç etmişse kirli sudan mutlaka beslenmiştir. Tahminlere göre balık şu anda bizim bölgemizde, Karadeniz'in güneyinde. Kaza hamsiyi etkilemese bile bölgede yoğun olarak bulunan ve göç etmeyen mezgit, barbun ve kalkan balığını çok ciddi oranda etkiler."

TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?: Kirlilik Kerç Boğazı ve Kırım'ın güneyinden batıya hareket halinde. Yavaş yavaş azalarak batıya dağılmazsa, Ukrayna ya da güneye dönerek Sinop'a hareket edecektir. Kaza alanıyla Türk karasuları arasında 400 mil mesafe var. Bu az değil. Güneye dağılırsa fırtına olduğu için bir kısmını bölgemize getirebilir, ancak bu düşük bir ihtimal. Yine de önlem alınmalı."

AA

Denizhaber.com

Editör: TE Bilişim