FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND: KARADENİZ'DE YÜKSEK GERİLİM
 
BERLİN, 11/04(BYE)--- Tirajı günde 101 bin olan liberal eğilimli Financial Times Deutschland gazetesinin 11 Nisan 2007 tarihli sayısında, Angelika Nikionok-Ehrlich imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan yazının özet çevirisi şöyledir: 

Alman enerji şirketleri Türk pazarlarına giderek artan bir şekilde yatırım yapıyorlar. Hatta, EnBW şirketi başkanı Utz Claasen, Türkiye'yi, "stratejik ve ekonomik açıdan gelişen en ilginç bölge" olarak görüyor.

Türk enerji sektörü geniş ölçüde kamunun etkisinde. Ancak talep giderek artıyor ve eski tesislerin modernleştirilmesi gerekiyor. Bunun için ise özel sermaye gerekiyor. Uzmanlar, sadece elektrik alanında yılda üç milyara ihtiyaç olduğundan yola çıkıyorlar. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2015 yılına kadar elektrik ihtiyacının yılda yüzde sekiz oranında artacağını hesaba katıyorlar. Şimdiye kadar elektrik ihtiyacının çoğu termik ya da hidroelektrik santraller tarafından karşılanıyor. İstanbul'daki Alman-Türk Ticaret Odaları Başkanı Marc Landau, "Türkiye'deki elektrik tedarikinin özelleştirilmesi henüz başlangıç aşamasında, ancak özel ve yabancı yatırımlara ilgi büyük" diye konuşuyor.

Türk Hükümeti, örneğin yenilenen enerji gibi, daha verimli ve temiz elektrik santrallerini teşvik etmek istiyor. Bu ise, Alman firmalarının ihracatı için iyi fırsatlar sunuyor. Örneğin Siemens, 3.300 kişinin çalıştığı Türkiye'deki kolu Sanayi ve Ticaret şirketi ile neredeyse ülkedeki en büyük enerji projelerinden birine ortak. Siemens Power Generation sözcüsü Alfons Benzinger, Türk enerji tedarikçisi Eren Enerji'nin daha kısa bir süre önce, Karadeniz'deki bir santral için 12 milyon avroluk sipariş verdiğini söylüyor. Ancak, ilginç olan başka alanlar da var. Siemens'in Power Transmission birimi sözcüsü Dietrich Biester, enerji iletişimi ve dağıtımıyla ilgili tüm ihalelere katıldıklarını söylüyor.

Türk hükümeti geçtiğimiz yıl, bölgesel elektrik ağı dağıtımıyla ilgili çok sayıda ihale açtı. Adaylar arasında bulunan EnBW ile Eon, bölgesel elektrik ağı dağıtıcıları Başkent, Ayedaş ve Sedaş'ın kısmi özelleştirmesiyle ilgili açık artırmada teklif verme hakkını kazandılar. Ancak başlangıçta ocak ayının sonuna kadar tanınan teklif verme süresi, belirsiz bir tarihe ertelenmiş bulunuyor. EnBW sözcüsü Dirk Ommeln, bunun yanı sıra, önde gelen Türk endüstri şirketi Ciner ile Türk enerji piyasasında işbirliğine gidildiğini söylüyor. 

Yasal olarak 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren tüm Türk enerji şirketleri en az yüzde sekiz oranında çevre vergisi ödemek zorundalar. Türkiye'de yenilenebilen enerji potansiyeli büyük olup daha şimdiden hidroelektrik santrallerin kurucu gücü yaklaşık 13 bin megavat. Yenilenebilen enerji teknolojisinde başı çeken Alman şirketleri, şimdiden çok sayıda etkinlikte ürün ve hizmetlerini tanıtma imkanı buldular.

Neredeyse iki yıldan beri, asgari elektrik fiyatını 2011 yılına kadar garanti eden bir teşvik yasası mevcut, ancak uygulama aksıyor. Örneğin rüzgar enerjisinde potansiyel 10 bin megavat olmasına karşın şu an rüzgar enerjisi kurulu gücü 50 megavat. Oysa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EMRA), 1350 megavat kurucu gücündeki 36 proje için lisans vermiş bulunuyor.

Kaynak: BYEGM

Editör: TE Bilişim