Karadeniz'de umut var Brezilya gibi olabilirsiniz

Karadeniz'de TPAO ve Petrobras'a ortak petrol arayan ExxonMobil'in Türkiye Genel Müdürü Goodbread, verilerin umut verdiğini söyledi ve ekledi: "Umarım Brezilya gibi siz de başarırsınız"

Dünyanın en büyük petrol şirketi ABD'li ExxonMobil'in Türkiye Genel Müdürü Drew Goodbread ilk kez SABAH'a konuştu. Daha önce Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Papua Yeni Gine'de görev yapan Goorbread, Karadeniz'deki sismik ve EMAR benzeri bir teknoloji olan CSCM verilerinin son derece cesaret verici olduğunu belirterek

"Bu proje Exxon- Mobil içinde dikkat çeken en önemli projelerden biri" diye konuştu. Bu teknolojinin de ilk kez ExxonMobil tarafından Türkiye'ye getirildiğini ifade eden Goodbread sözlerine şöyle devam etti: "Sismik verilerle kayanın şeklini anlayabiliyoruz. Ancak magnetik rezonans ölçümleri ile kayaların içinde petrol mü, gaz mı yoksa başka şeyleri mi olduğu konusunda yaklaşık bir fikir edinebiliyoruz."

Türkiye'nin petrol ihtiyacının sadece yüzde 10'unu kendi öz kaynaklarından karşıladığını ve bu projenin Türkiye açısından ne kadar önemli olduğunun farkında olduğunu ifade eden Goodbread, "Umarım Karadeniz'de petrolü buluruz ve Brezilya'nın başardığını siz de başarırsınız" dedi. Petrobras'ın 1.8 milyar doyarlık sondaj çalışmasının ardından 5-6 milyar varillik petrol bulması, Brezilya'nın dünyanın sayılı petrol üreticisi ülkeler arasına girmesinin yolunu açmıştı.

'EN İYİ ŞANSI VERİRİZ'

"Toplamda ne kadar harcama yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna Goodbread, "Net bir rakam yok, ancak buradaki şansları sonuna kadar değerlendirmek istiyoruz. Bunun için de yapabileceğimiz maksimum harcamayı yapmak ve burası için verebileceğimiz en iyi şansı vermek istiyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobras ile Sinop açıklarında yaptıkları ortaklığı da değerlendiren Goodbread şunları kaydetti: "Petrobras ile başka yerlerde de ortaklık yapıyoruz ve derin deniz konusunda tecrübemiz var. Onların Sinop açıklarındaki sahası bizim iki sahamızın da ortasında kalıyor. Dolayısıyla buraya ortak olarak kendi bölgemize dair veri elde etmek de mümkün olacak."

PETROLE TALEP % 35 ARTAR

ExxonMobil'in olarak dünyanın enerji talebi ile ilgili öngörülerin yer aldığı bir rapor hazırladıklarını belirten Goodbread, "Dünyada petrol talebi giderek artıyor. Sahalar yaşlansa da 2005 - 2030 arasında petrole olan talep yüzde 35 oranında artacak" dedi. Goodbread, raporun, 100 ülke, 15 talep sektörü ve 20 yakıt türü üzerinde gerçekleştirilen detaylı bir analize dayandığını ifade etti.

ŞARTLAR UYGUN OLURSA TEKRAR AKARYAKIT DAĞITIMINA GİREBİLİRİZ

ExxonMobil'in son olarak ABD'de satın aldığı XTO isimli enerji şirketinin metan gazı ve konvansiyonel olmayan gazlar konusunda uzman bir şirket olduğunu da belirten Goodbread,

"Bu şirketin satın alımı ile ilgili sürecin tamamlanmasının ardından Avrupa'da bir ofis açması planlanıyor. Türkiye ile de orası üzerinden ilgilenecektir. Bu tür enerjiler oldukça büyük fırsatlar vaat ediyor. Ancak halen bu teknolojiler yeterince ucuzlamış değil. Benim görevlerimden birisi de Türkiye'de ek iş fırsatlarına bakmak. Bu konuları da değerlendiriyoruz" dedi. "Exxon- Mobil Türkiye'de tekrar akaryakıt dağıtım işini girer mi?"sorusunu da yanıtlayan Goodbread, "Bu konuda eğer fizibilite görürsek neden olmasın. Ancak şu anda öyle bir şey gündemde yok" diye konuştu.

SERAMİK KOLEKSİYONU YAPIYOR

İş dışında eşi ile Türkiye'yi gezmekten çok hoşlandığını da ifade eden Goodbread son olarak Kapadokya'ya gitmiş. Koleksiyon yapmayı da sevdiğini belirten Goodbread, "Şu anda seramik koleksiyonu yapıyorum. Bunun için eşimle İznik'e de gittik" dedi.

Editör: TE Bilişim