'Karadeniz petrol kazandırmıyor, karartıyor' 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'de petrolün var olduğunu, ancak yüksek maliyetlerden dolayı şirketlerin çıkartamadıklarını söyledi. 

Karadeniz'de petrol var mı yok mu tartışmalarına KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ersan Başar son noktayı koydu.

Karadeniz'de TPAO-BP ortaklığında geçen yıl yapılan petrol aramalarına değinen Başar, "Karadeniz'de petrol bulundu. Ancak çıkartılması yüksek maliyetler içeriyor. İlerde petrolün varil başına fiyatının yükselmesi durumunda büyük yatırım şirketlerinin Karadeniz'deki petrolü çıkarmayı göze alabileceklerini düşünüyorum. Aksi bir durumda buradaki petrolün maliyeti yüksek olduğundan yerinde kalacak. Eğer fiyat düşerse, buralar petrol platformu olur." dedi.

KARADENİZ'İN EKOLOJİK SİSTEMİ BOZULABİLİR

Karadeniz üzerinden 2002 yılı itibariyle 120 milyon ton petrolün tankerlerle taşındığını, bu miktarın 2010 itirabiyle 134 milyon tona ulaşacağını kaydeden Başar şöyle konuştu: "Herhangi bir tanker kazasında Karadeniz'in ekolojik sistemini had safhada hasar görecek. Bu duruma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Exxon Valdez kazasını ve İstanbul Boğazı'nda yaşanan İndepentanta adlı gemi kazalarını örnek gösterebiliriz. Bir tanker kazasında petrolün, kıyıya ulaşmadan durdurulması gerekiyor. Aksi takdirde petrol ve türevi maddeleri çıkarmak için her taşın bile sıcak suyla yıkanması gerekecek. Bu temizlemenin maliyeti çok yüksek. Amerika'da yaşanan Exxon Valdez kazasındaki tanker sahibi dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olmasına rağmen, temizleme masraflarını karşılayamadığı için battı."

Karadeniz'de yaşanan kirliliğe de değinen Başar, "Karadeniz'de sahilden geçen gemilerin çok azını görebiliyoruz. Elimizde 30- 40 bin mili görebilecek bir dürbün olsa, geçen gemilerle duvar kurarırız. Bu gemilerin bıraktığı petrol ve türevi maddeleri aşırı derecede kirlenmeye sebep oluyor. Yıllık olarak ortalama 110 bin ton petrol denize karışıyor. Bu petrol ve türevi maddelerin 57 bin tonunun Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden, (En büyük pay: 38 bin tonla Ukrayna) geri kalan 53 bin tonluk kısmının da Tuna Nehri ile karışıyor. Denize karışan petrolün toplanması aşamasında yapılan çalışmalar da ciddi bir başarı elde edilemedi." diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim