Karadenizde Petrol İçin Dev İşbirliği

Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden ExxonMobil Corporation'dan yapılan yazılı açıklamada, ExxonMobil ve TPAO'nun, Kasım 2008'de, Karadeniz'in 8 bin 500 kilometre karelik Samsun Bloğu ve 21 bin kilometre karelik 3921 sayılı Bloğunun doğu kısmında derin denizde belirlenen yapıları araştırmak üzere bir anlaşma imzaladığı hatırlatıldı.

Arama sahasındaki su derinliğinin 2 bin metre civarında olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu anlaşmaya göre, ExxonMobil işletmecilik görevi yapacak ve her iki blokta da yüzde 50 oranında hisse sahibi olacaktır. ExxonMobil ve TPAO, her iki şirketin uzmanlık, deneyim ve işletmecilik tecrübelerini ortaya koyarak blokların petrol ve doğal gaz arama, değerlendirme, ve potansiyel üretim faaliyet safhalarının tümünde birlikte çalışacaklardır.''

ExxonMobil International Ltd. Şirketinin Arama Direktörü Russ Bellis, yaptığı açıklamada, ''Türk hükümetine anlaşmamızı onayladığı ve tescil ettiği için teşekkür ediyor ve bu tescille birlikte TPAO ile Karadeniz'deki derin deniz bloklarının hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmayı heyecanla bekliyoruz. Dünya çapındaki derin deniz deneyimlerimizi henüz tam bir arama yapılmamış ama potansiyeli olan bu bölgeye getiriyoruz'' dedi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal da TPAO ve ExxonMobil'in söz konusu blokların potansiyelini değerlendirmek için beraber çalışacağını ifade ederek, ''Ben şahsen ticari miktarlarda petrol ve doğalgaz bulacağımıza inanıyorum'' dedi.

ExxonMobil, Karadeniz'deki faaliyetlerini daha da genişleteceğini Aralık 2008'de Romanya açıklarındaki Neptün Bloğunda derin deniz aramaları yapmak için Petrom ile anlaşma imzalayarak duyurmuştu.

ExxonMobil'in şirketleri Angola, Brezilya, Kanada, Grönland, İrlanda, Libya, Nijerya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde halen derin denizlerde hidrokarbon aramalarına devam ediyor.

Editör: TE Bilişim