Rusya lideri Vladimir Putin'in hazır bulunduğu imza töreninde anlaşmaya Rosneft Başkanı Eduar Hudainatov ve Eni Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Scaroni imza koydu. Barent Denizi'ndeki yatırımlar için 70 milyar dolar ayıran şirketler, Karadeniz'e de 55 milyar dolar yatıracak.

Dev anlaşmalarda Eni yüzde 33,3 hisseye sahip olacak. Yaklaşık olarak bölgeden 36 milyar varil petrol çıkarılması planlanıyor. Hudainatov anlaşma ile ilgili verdiği bilgide çevre konusunda yapılacak çalışmalara da 2 milyar dolarlık bir harcama yapacaklarını söyledi.

Geçen hafta da ExxonMobil'le sağlanan anlaşmaya vurgu yapan Hudainatov, "Bu iki adım henüz başlangıç. Arktik bölgesinde işbirliği için yerli ve yabancı şirketlere önerilerde bulunduk" dedi.

Eni ile yapılan anlaşmayı değerlendiren uzmanlar, Rosneft'in daha fazla yabancı teknoloji kullanma ve kapitilizasyon artısı kazandığına dikkat çekiyor.

Eni'nin uluslar arası projelerinde Rosneft'in de yer alması konusunda anlaştıklarını ifade eden Scaroni, Mayıs ayında hangi projelerde işbirliği yapılabileceği ile ilgili konuyu görüşeceklerini aktardı. Rusya'daki çalışmalarının yoğunlaştığını, yıl başından bu yana 12 kez bu ülkeye ziyaret gerçekleştirdiği hatırlatan Scaroni, "Gazprom başkanı Aleksey Miller'le karımdan daha sık görüşüyorum" esprisi yaptı.

Yamal-Nenets bölgesinde Eni, Gazprom Neft ve Novatek'in ortak yatırımlarından ilk petrol üretimi de geçen hafta başladı. Eni, Gazprom'un Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin ortakları arasında yer alıyor.

Putin'in Arktik bölgesini yabancı şirketlere açması ve 500 milyar doların üzerinde yatırım beklediğini açıklamasının ardından gelen anlaşmalar yeni dönemle ilgili ipuçları veriyor. Rus uzmanlara göre Putin'in üçüncü dönemi daha liberal, daha reformist ve daha iş endeksli olacak.

Editör: TE Bilişim