Karadeniz’de Kara Pazar Yaşanıyor

Azak Denizi ve Karadeniz’de meydana gelen kazalarda 4 gemi battı. Binlerce ton mazot denize döküldü. 2 mürettebat hayatını kaybetti.

Karadeniz’de hüküm süren Lodos fırtınası kara Pazar yaşanmasına neden oldu. Özellikle Kerch Boğazından yoğunlaşan kazalarda 4 gemi batarken binlerce ton mazot denize aktı. Şu ana kadar yapılan belirlemelere göre 2 mürettebat hayatını kaybetti.

Kerch Boğazında saniyede 32 metre hıza erişen rüzgar ve 6-7 bofor büyüklüğüne ulaşan dalgalar deniz ulaşımını felce uğratırken nisbeten küçük tonajdaki gemileri zorluyor. Karadeniz ve Azak denizlerini birleştiren Kerch Boğazı Rusya ile Ukrayna arasında sınır oluşturuyor. Her iki ülke de bu Boğaz üzerinde hak iddia ediyorlar.

Karadeniz’de meydana gelen kazada metal yüklü ismi belirlenemeyen bir gemi Sevastopol yakınlarında battı. Rus Haber Ajanslarının geçtiği haberlere göre bu geminin 14 mürettebatı kurtarılırken 2 mürettebat kayboldu, ayrıca bu gemiden bir mürettebatın daha kayıp olduğu bildirildi ancak sonuncu bilgi henüz doğrulanamadı.

İkinci kaza saat 1025 sıralarında meydana geldi. 2600 ton  Kükürt yüklü Volnogorsk adlı gemi 2 ambarından su almaya başladı. Geminin 11 kişilik mürettebatı geminin su almasını engellemeye çalışırken gemiye yardımcı olması için gönderilen tekneler gemiden 2 kişiyi kurtarmayı başardı. Bu esnada batan gemiden kalan 9 mürettebat bir can salına binerek ayrılmayı başardılar. 9 mürettebat daha sonra sağ olarak kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldılar. Mürettebatın durumunun iyi olduğu bildirildi.

Diğer bir kazada ise Volganeft 139 adlı tanker yine Kerch Boğazında Kerch kentine 3 mil mesafede ağır deniz koşullarına dayanamayarak ikiye bölündü. Gemideki 4 bin ton mazottan 2 bin tondan fazlası denize döküldü. Rusya Resmi haber Ajansı Itar-Tass, ikiye bölünen tankerin yaşam mahallinde mahsur kalan 13 mürettebatın tahliye edilmesine çalışıldığını duyurdu.

Yine bir başka Volganeft tankerinin Volganeft 123'ün fırtına nedeniyle bordasında çatlak oluştuğu ve römorkörlerce Kerch Boğazı dışına çıkarıldığı bildiriliyor. DenizHaber.Com gemiden sızıntı olmadığı bilgisine ulaştı.

Karadeniz Filosu Alarma Geçirildi

Bölgede hakim ağır fırtına nedeniyle Rusya, Karadeniz Filosu’nu alarma geçirdi.

Rusya’nın Sevastopol ve Novorossiysk limanlarında demirli bulunan Karadeniz Filosu, teyakkuz durumuna geçirildi. Filonın arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere devriyeye çıkmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Kerch Boğazında meydana gelen kazalarda gemi mürettebatının yakınlarının sorularına cevap vermek için bir kriz merkezi kurulduğu öğrenildi.

Kazaların çevresel boyutu


Kerch kanalında meydana gelen Volgoneft 139 kazasında denize dökülen binlerce ton mazotun temizlenmesinin aylar değil yıllar alabileceği belirtiliyor.

DenizHaber’e ulaşan bilgilere göre Rusya televizyonunda görüş bildiren uzmanlar  kazanın çok ciddi bir ekolojik felakete yol açtığını ve kirliliğin temizlenmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirttiler.

Uzmanlara göre kötü hava koşulları nedeniyle tankerdeki mazot dökülmeye devam ediyor. Tankerden mazot sızmasına neden olan çatlağın tankerin orta kısmında 3 ve 4 no.lu tanklar arasında bulunduğu ve giderek büyüdüğü belirtiliyor.

Bazı uzmanlara göre ise denize dökülen kükürt mazottan daha büyük tehlike oluşturuyor.

DenizHaber.Com/Özel

Editör: TE Bilişim