Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla "Black Sea Hawk-2012 Tatbikatı" gerçekleştirildi. Karadeniz'e sahili bulunan Türkiye , Bulgaristan , Romanya , Ukrayna , Rusya Federasyonu ve Gürcistan'ın da aralarında bulunduğu ülkelerin sınır-sahil güvenlik teşkilatları arasında birlikte çalışabilirliği ve işbirliğini geliştirmek amacıyla yapılan tatbikat katılımcı gemilerin Karaköy'deki Salıpazarı Rıhtımı'ndan hareketiyle başladı.
 
Tatbikata, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı , 3 sahil güvenlik botu, bir sahil güvenlik helikopteri, bir denizde arama güvenlik ve operasyon timi (DAGOT), bir dalış, emniyet, güvenlik ve arama kurtarma (DEGAK) timi ile, katılımcı diğer ülkeler ise birer adet gemi ve bot ile katıldı. Tatbikat kapsamında, denizde gemi sorgulama, gemi araması, keşif karakol, denizde denetim, arama-kurtarma ve tıbbi tahliye eğitimleri gerçekleştirildi.

Hareketli Saatler

Tatbikatın yapılacağı Karadeniz açıklarına Boğaz'dan nizami olarak ilerleyen gemiler, önce kendilerine temsili olarak saldıran küçük bir botu su sıkarak geri püskürttü. Ardından yoluna devam eden gemiler, İstanbul Boğazı'na 20 mil açıktaki tatbikat alanına geldi. Tatbikat, Bulgaristan ve Ukrayna gemilerine boarding (kontrol) yapılarak devam etti. Ardından uyuşturucu yüklü gemiye komandolar tarafından baskın düzenlendi.
 
Sonrasında yanan bir tekne söndürüldü ve son olarak da denizde kurtarılmayı bekleyen bir bottaki insanlar, helikopterle denizden alınarak, kurtarıldı.

Editör: TE Bilişim