Karadeniz'de dipte yaşayan canlı türleri araştırılıyor

 Sinop Üniversitesine ait Seydi Ali Reis gemisi ile Türk ve Karadağlı bilim insanları, Karadeniz'de dipte yaşayan canlı türlerinin durumunu ve çevre ile etkileşimlerini araştırmak amacıyla Karadeniz ve Adriyatik Denizi kıyılarında iki yıl sürecek çalışma yürütüyor.

 Karadeniz'de dipte yaşayan canlı türlerinin durumu ve bu canlıların çevre ile etkileşimlerini araştırmak amacıyla Karadeniz ve Adriyatik Denizi kıyılarında iki yıl sürecek çalışma yürütülüyor.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sezgin, Seydi Ali Reis gemisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Türkiye ve Karadağ Denizel Ekosistemlerinde Çevresel Biyo-İndikatör Olarak Meiofaunal Organizmalar" projesinin yaklaşık dört ay önce hayata geçirildiğini, iki yıl süreyle de devam edeceğini söyledi.

Karadeniz'in kıyılarında yaklaşık 160 milyon insan yaşadığına dikkati çeken Sezgin, bu nedenle giderek artan çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesi için uluslararası işbirliğinin zorunlu hale geldiğini vurguladı. Sezgin, 2007 yılından itibaren Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan ile devam işbirliğini artık Karadağ ile de sürdüreceklerini bildirerek, "Karadağlı 3 bilim insanı ile Karadeniz ve Adriyatik Denizi kıyılarında yürütülecek araştırmadan elde edilecek analiz sonuçları TÜBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karadeniz Komisyonu'na sunulacak. Kıyı ülkelerle ortak hareket etme imkanı sağlanacak" dedi.

Araştırmayla sürdürülebilir balıkçılık ve doğanın korunmasına yönelik önemli veriler elde edileceğine inandıklarını dile getiren Sezgin, şöyle konuştu: "TÜBİTAK destekli projeye büyük önem veriyoruz. Hem biz hem de Karadağ ekibi, 5 metre derinliklerden canlı, su ve sediman (tortul kayaç) numuneleri toplayıp analizler yapacağız. Bu kapsamda araştırmanın yürütüleceği bölgelerden sekizer istasyon seçtik. Dört mevsim boyunca araştırmalar devam edecek. Ayrıca su ve sediman kalitesi analizleri ile veriler elde edilecek. Böylece deniz ortamının ekolojik kalitesi hakkında fikir sahibi olacağız. Saha çalışmalarında Sinop Üniversitesine ait Seydi Ali Reis araştırma gemisi kullanılacak."

 Gemi tüm teknik donanımlara sahip

Porf. Dr. Sezgin, çalışmanın yürütüleceği Seydi Ali Reis araştırma gemisinin tüm teknik donanımlara sahip olduğunu vurguladı. Gemideki cihazlar sayesinde 600 metre derinlikten su numunesi ve bin metre derinlikten çamur örnekleri alabileceklerini anlatan Sezgin, aynı zamanda deniz tabanını üç boyutlu olarak görüntüleme imkanları bulunduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim