Azak Denizi ile Karadeniz arasındaki Kerç Boğazı"nda, hafta sonundaki fırtınada bir Rus petrol tankerinin ikiye ayrılması, son yıllardaki en büyük çevre felaketine sebep oldu.Rus tankerindeki 2 bin ton petrol denize aktı. Karadeniz'de şimdiden 30 bin kuş öldü. Ölen balık miktarı ise ölçülemiyor.

Yaşanan çevre felaketinden Karadeniz'e yaklaşık 1750 kilometre kıyısı bulunan Türkiye ile birlikte Ukrayna , Rusya , Bulgaristan , Gürcistan ve Romanya'nın da etkilenmesi bekleniyor.

Uzmanlar kısa vadede yaşanacak çevre kirliliğinin, uzun vadede Karadeniz'in ekolojik yapısını etkileyeceğini, petrol kıyılara yaklaştıkça, felaketin daha da büyüyeceğini belirtiyor.

Kazanın ardından, kıyılardakki petrolü temizleme çalışmalarına başlanırken, Rus tankerlerinin denize dayanıklılığıyla ilgili tartışmalar da gündeme geldi.

Pazar günü Kerç Boğazı"nda ikiye ayrılan Volganeft-139 adlı Rus tankerinin, Sovyetler Birliği döneminde nehir taşımacığı için üretildiği ve şiddetli fırtınalara dirençli olmadığı kaydedildi.

Karadeniz'de hafta sonundaki şiddetli fırtınada en az 10 geminin battığı bildirliyor.

Kaynak:NTV-MSNBC

Editör: TE Bilişim