İzmir’de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Karadeniz Tanıtım Günleri Etkinliği" sekiz kentin katılımıyla başladı. Etkinlikte, 46'sı kamu sektöründen olmak üzere toplam 106 katılımcı stant açtı.


Etkinliğin açılış konuşmasını Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım adına Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı yaptı. Ayrıca Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de fuarda gemilere vermekte olduğu emniyet hizmetleri ile ilgili bilgi verdi.

Genel Müdür Orakcı'nın etkinlikte yaptığı açılış konuşması konuşması şöyle:


"Bugün burada sizlerle olmayı çok arzu etmesine rağmen önceden planlanmış bir programı nedeniyle aramızda olamayan Sayın Bakanımızın selam ve sevgilerini ileterek sözlerime başlamak isterim.

Kurvaziyer turizmin hız kazandığı bugünlerde böylesine önemli bir konferansa ev sahipliği yapan Karadeniz Konfederasyonu’na, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesine (KEİPA) ve İzmir Valiliğimize ayrıca teşekkür ederim.
"Kurvaziyer turizmi dünyada hızla gelişen ve bulunduğu ülke ve şehre oldukça yüklü gelir bırakan, orta ve üst düzey gelir grubuna hitap eden deniz temelli bir turizm çeşididir.

Kurvaziyer limanları ve kurvaziyer seyahat sektörü, deniz turizmi alanında dünyada gerek liman yatırımları açısından, gerekse her biri 2.500 ila 6.500 yolcu kapasiteli gemi yatırımları açısından hızlı gelişen seyahat sektörlerinden biridir.

Mevcut dünya kurvaziyer gemi filosunun 300 civarında olduğu bilinmekte olup, 2015’te bu sayının 335 olması beklenmektedir. Yılda yaklaşık olarak 17 milyon yolcu, % 93 doluluk oranı ve 25 milyar dolarlık girdisi olan bu sektör, 1980 yılından bu yana yılda ortalama % 7.5 oranında yolcu sayısını arttırarak büyük bir ivme kazanmıştır.

Dünya Turizm Örgütü’nün önümüzdeki yıllardaki sektör beklentilerine baktığımızda; Kuzey Amerika’ya kıyasla Avrupa’ya olan talebin hızla artacağı, Akdeniz destinasyonuna ve kısa kurvaziyer turizmine ilginin büyüyeceği, kurvaziyer endüstrisinde birleşmelerin olacağı, büyük şirketlerin daha da büyüyüp, küçüklerin yok olacağı, Akdeniz’deki yıllık yatak sayısı kapasitesindeki büyüme oranının ise % 20 civarında olacağı yönündedir.

Ülkemizde kurvaziyer turizmi denince çoğumuzun aklına gelen ilk isim İstanbul Limanı olurken bunu son yıllarda yükselen performansları ile Kuşadası ve İzmir takip etmektedir. Örneğin; İzmir'e 2003 yılında 5 sefer ile 3.271 yolcu gelirken 2010 yılında bu sayı 141 sefer ile yaklaşık 356.000 yolcuya ulaşmıştır. Yani Avrupa limanlarındaki büyüme ile kıyaslandığında İzmir’de Kurvaziyer turizmi 50 kat daha fazla büyüme sağlamıştır.

Acaba ne değişti de böyle bir büyüme yaşandı derseniz; değişimin adı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM olup, değişime ve gelişime ışık tutan, konusuna hakim ve denizci kökenli vizyon sahibi olan Bakanımız süreci destekleyerek takip etmekte ve büyük bir titizlikle geliştirilen ulaştırma politikalarını hayata geçirmektedir.

Öyle ki Bakanlığımızın, 2023 yılı eylem planında; Türkiye Turizm Stratejisi’nin öngördüğü gelişmelere paralel olarak; 10 turizm kenti, 11 kurvaziyer limanı, 9 yat limanı, 27 balıkçı barınağı ve yat limanı, 9 kültür ve turizm gelişim bölgesi, 7 turizm gelişim koridoru, 1 yeni havalimanı, yeni demiryolu ve karayolu hatları gibi birçok proje yer almaktadır. (Samandağ, Antalya, Kuşadası, Çeşme, Çanakkale, İstanbul Galata, İstanbul Haydarpaşa, İstanbul Ataköy, İstanbul Zeytinburnu, Samsun, Trabzon Kurvaziyer Limanları)


Bunlardan bazıları ise; hepimizin bildiği gibi İzmir için hayati öneme sahip olduğu kadar ülkemiz Kurvaziyer turizminin de hak ettiği konuma gelebilmesini sağlayacak projeler olup, birer birer hayata geçirilmeye başlanmıştır. Hâlihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin’de bulunan ve Kurvaziyer gemi kabul eden limanlar yenilenerek genişletilmesi ve İzmir’de de bir yılda 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kurvaziyer limanı projeleri hayata geçirilmektedir.

Son derece önemli bu sektörde, bende sizler gibi Kurvaziyer turizmin sadece belli sezonlarda değil tüm sene boyunca yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hem maliyetlerin karşılanması hem de ülkemize girdi sağlanması için; Bakanlığımız olarak bizlerde, tüm sene boyunca yapılacak kurvaziyer turizm anlayışını benimsiyor ve bunu sağlayacak her türlü fikri önemsiyoruz. Bu nedenle tüm bu gelişmelerin yanı sıra; kurvaziyer firmalarımızın karşılaştığı sorunların bizim için ayrı bir önem taşıdığını ve bunları teker teker çözmek için elbirliği ile çalışacağımızı belirtmek isterim.

Kurvaziyer turizmin teşvik edilmesi denildiğinde; ülkemiz açısından liman ücretleri anlamında hemen akla; Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü olmak üzere iki kuruluş gelmektedir. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü olarak liman ücretlerine ilişkin yaşanan sıkıntıları Sayın Bakanımıza ilettik ve kurvaziyer turizmi teşvik etmek adına: Sayın Bakanımızın talimatları ile 2010 yılında; kılavuzluk hizmetlerine % 20 oranında indirim yaptık.

2011 yılında ise: cumartesi yarım gün zamlı tarife uygulamasını kaldırarak, aynı zamanda gemilerin ülkemize daha fazla gelmeleri, limanlara uğrak yapmaları halinde kademeli olarak daha fazla indirim almalarını sağlamak adına; İstanbul ve İzmir Limanları'na aynı takvim yılı içinde toplam 20 seferden fazla gelen 10.000 gros tondan büyük yolcu ve kurvaziyer gemilerinin kılavuz ve fener ücretlerine (römorkaj hariç) % 50’yi bulan indirimler yaptık.

Tüm bu çalışmalar, ülkemiz limanlarına gelen kurvaziyer gemilerini teşvik etmek ve sefer sayılarını arttırmak için yapılmakta olsa da deniz emniyeti açısından Karadeniz’e çıkan gemilerin kılavuz kaptan almasının ne derece önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyorum. Avrupa Kuruz Konseyi’nin istatistiklerine göre 2006-2011 arasında meydana gelen 16 kazada toplam 490 kişi yaralanmıştır. Kuruz gemileri de dahil olmak üzere yakın zamanda meydana gelen kazalara baktığımızda insan hatası faktörünün ciddi anlamda önem taşıdığını ve bu kazalar neticesinde oluşan gerek insan yaşamı gerekse maddi kayıpların bizleri derinden etkilediğini belirtmek isterim. Bu nedenle kaza meydana gelmeden gerekli önlemleri daha limandan ayrılmadan almamız gerektiği aşikârdır.

Kurvaziyer turizmde liman hizmetleri ve güvenlik her ne kadar ISPS Kod içerisinde yer alsa da bu turizmin yapıldığı limanlarda halkımıza düşen misafirperverlik ve anlayış çok önemlidir. Her birimiz, memnuniyeti arttırmak için bu konuda bir yarış içerisinde hareket etmeliyiz. Öncelikli olarak Kurvaziyer turizm ile gelen yolcuların emniyeti ve can güvenliğini sağlayıp, sağduyulu davranarak ve gülümseyen bir ifade ile yaklaşarak kurvaziyer turizmin gelişmesine önemli katkı sağlamış olacağımızı düşünüyorum.

Sayın Valim, değerli konuklar;

Sözlerimi tamamlamadan önce bir konunun daha altını çizmek isterim. Ziyaret ettiğim limanlara baktığımda ülkemizin coğrafi konumu nedeni birçok doğal zenginliğe sahip olduğunu, güneşi, denizi, yeşili ve her şeyden önemlisi cana yakın güzel insanı ile ne kadar önemli değerlere sahip olduğumuzu, özellikle Karadeniz bölgesinde olan ve Kurvaziyer Turizme katkı sağlayacak, tarihi ve kültürel öneme sahip doğa harikası liman şehirlerimizin Kurvaziyer turizme kazandırılması gerektiğini ve tüm bu güzellikleri paylaşmaya hazır insanları gibi bizlerinde ülkemizde sizleri ağırlamaktan mutlu olacağını, son olarak yüzer otelleri inşallah Karadeniz’e getireceğimizi bilmenizi ister, hepinizi saygı ile selamlarım."

Editör: TE Bilişim