Karadeniz Sahilyolu, İstanbul'un üçüncü köprüsüne bağlanacak
Karadeniz Bölgesi dün tarihî günlerinden birini yaşadı. Temeli 20 yıl önce atılan sahilyolu, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
Ordu Nefise Akçelik Tüneli'nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, "Karadeniz Sahilyolu ile yarım asırlık rüya gerçekleşti." dedi.

Bakan ve milletvekilleriyle birlikte törene iştirak eden Erdoğan, projenin sadece Karadeniz'in değil Türkiye'nin yarım asırlık rüyası olduğunu vurguladı. Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen en modern kalkınma projelerinden birini daha hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan, "İnşallah Karadeniz Sahilyolu, İstanbul'un üçüncü köprüsü ile bütünleşecek. Ve onunla da kalmayacak Avrupa ile buluşacak.'' dedi.

34 hükümet eskiten yol sayesinde bölgenin gelişeceğini, Karadeniz'in eşsiz bir turizm merkezi haline geleceğini anlatan Erdoğan, projeye emeği geçen bütün bakanlara teşekkür etti. Kendisinin 4 kez helikopterle bölgeye gelerek bizzat incelemelerde bulunduğunu kaydeden Başbakan, yolun yüzde 60'ının son 4 yılda tamamlandığını hatırlattı. Samsun'dan başlayan sahilyolu, Sarp Sınır Kapısı'na kadar uzanıyor. 6 ili kapsayan 542,5 kilometrelik yola bugüne kadar 6,5 milyar YTL harcandı. Güzergah boyunca 263 köprü ve 32 tünel inşa edildi.

Karadeniz Sahilyolu'nun açılışı için Samsun-Ordu Karayolu Bolaman Tüneli çıkışında tören yapıldı. Türkiye'nin en uzun tünelindeki törene hükümetin 7 yedi bakanı ile milletvekilleri katıldı. Refahyol hükümetinin Bayındırlık Bakanı Cevat Ayhan da törene katılan isimler arasındaydı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, yolun konuşulmaya başlandığından günümüze 34 hükümet geçtiğini, 1987'de ilk ihaleden sonra 12 hükümetin işbaşına geldiği söyledi. 16 yılda yolun yüzde 40'ı tamamlanabilirken kendilerinin 4 yılda yolun yüzde 60'ını bitirdiklerini anlatan Erdoğan, "Yolun tamamlanabilmesi için en az bir 24 yıl daha gerekiyordu, 2024'te ancak açabilirdik. Bizden önce sadece 224 km yol alınabilmiş. Biz 4 yılda 316 km yol yapmışız. Ağırlıklı bölümü oluşturan tüneller, viyadükler ve geçişler de bu 4 yılın içine sığdırıldı." dedi.

Proje bedeli 6 milyar 543 milyon YTL. 1987'den 2002 sonuna kadar 2,3 milyar yeni lira harcama yapıldı. AK Parti hükümeti döneminde 3,5 milyar YTL harcandı. 4 kez helikopterle bizzat gelip sahilyolu inşaatında incelemelerde bulunduğunu anlatan Başbakan, "Zaman zaman para-ödenekten dolayı biraz küs havalar oldu. Önce siz harcayacaksınız sonra biz ödeyeceğiz dedik. Bu projenin adı da Karadeniz modeli olsun dedim. Sağ olsun müteahhit arkadaşlarım icabında borçlandılar. Verilen sözü aynen yerine getirdiler. Alacaklarını 1 yıl sonra ödüyoruz. Artık yeni dönem başladı; önce devlet para verecek, bu kapandı." dedi.

Ülkenin istikrara kavuşmasıyla büyük bir atılım gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, "Ülkemizi bir baştan bir başa şantiyeye çevirdik. İşte güvenin semeresi, istikrarla büyümenin neticesi bu. Yollar, eşsiz eserler bu. Doğayla iç içe yaptığımız bu yol, kalkınma hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizin en açık göstergesidir." şeklinde konuştu.

Sahilyolu sayesinde bölgenin ekonomik açıdan da bir cazibe merkezi olacağını vurgulayan Erdoğan, yolun getireceği faydaları şu şekilde sıraladı: "Turizm ve ticaret merkezlerine, havaalanlarına canlılık geldiğini göreceksiniz. Karadeniz şeridindeki şehirlerimizde otellerin inşa edildiğini, yaylaların canlandığını göreceksiniz. Karadeniz'in güzelliklerine kavuşamayan milyonlarca vatandaşımız nasıl da zengin ve güzel bir ülkede yaşadığımızı görecekler. Karadeniz'in de Akdeniz gibi turizm merkezi haline gelmesine vesile olacak."

Erdoğan, Karadeniz Sahilyolu'nu İstanbul'a bağlama rüyasını açıklarken şunları söyledi: "Bir hedef daha ortaya koyuyorum. İnşallah bu yol İstanbul'un 3. köprüsüyle de bütünleşecek. Onunla kalmayacak Avrupa'yla buluşacaktır. Bunu
Karadeniz'de Başbakan'a kasket hediye edildi.

nla birlikte Türkiye dünyanın en uzun sahilyoluna kavuşacak." Başbakan Erdoğan, yol ve tünelin açılışını Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte gerçekleştirdi. Açılışta havai fişek gösterisi yapılarak yüzlerce balon havaya uçuruldu. Açılışı "Ya Allah, Bismillah" diyerek yapan Erdoğan, Başbakanlık otobüsüne doğru giderken vatandaşlardan birinin, "Başbakan Köşk'e" diye bağırdığı duyuldu.

Daha sonra Ordu'ya geçen Başbakan Erdoğan, vatandaşlara hitap etti. Fındık köylüsüne "aldanmayın, aldatılmayın" uyarısında bulunan Erdoğan, "Açıkladılar fiyatı; ama para ödemediler. Parayı vermedikten sonra bir anlamı var mı?" diye sordu. Verdikleri sözü tutarak Toprak Mahsulleri Ofisi'ni devreye soktuklarını belirten Erdoğan, önümüzdeki ağustos ayında yeni mahsullerin de aynı şekilde TMO tarafından alınacağını bildirdi. Başbakan, meydana asılan "Hizmetlerimiz nedeniyle muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." pankartından da memnun kaldı. Başbakan'ın Samsun'dan Ordu'ya gittiği otobüs, yol boyunca sık sık vatandaşlar tarafından durduruldu. Erdoğan, çocuklara oyuncak ve akıllı ajanda dağıttı.
 


Samsun'dan Sarp'a 4 saatte gidilecek

  • Karadeniz Sahilyolu'nun yapımına 1987 yılında başlandı. Bugüne kadar 16 bakan eskiten yol, eski Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu'yu Yüce Divan'a gönderdi.
  • 6,5 milyar YTL'ye mal olurken ekonomiye yılda 600 milyon yeni lira katkı sağlayacak. Samsun-Sarp arasındaki yolculuk süresini 7 saatten 4 saate düşüren yol, zaman ve yakıt tasarrufunun yanısıra eski yolun çok virajlı olması, uzun sürmesi ve kuyrukların oluşmasından kaynaklanan oluşan kazaların da önüne geçecek.
  • Karadeniz illerini hem birbirlerine hem de Ankara ve İstanbul'a bağlayan yolda 27 kilometre uzunluğunda 263 köprü, 41 kilometrelik 12 tek tüp tünel, 18,5 kilometrelik de 20 çift tüp tünel yer alıyor.
  • Bolaman-Perşembe arasındaki 42 kilometrelik yolu 27 kilometreye indirecek Ordu Nefise Akçelik Tüneli, 3,8 kilometreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli. 16 kontrol merkezi bulunurken, 81 kamera ile de kontrol ediliyor.
  • Yapımı sırasında bozulan kıyı şeridinde çevre sorunlarının oluşmaması, kumsalların ve koyların korunması için 350 adet mahmuz yapıldı.

Kaynak: Yasin Çanakçı

Alıntı: Zaman Gazetesi

Editör: TE Bilişim