Sitemiz yazarlarından Kapt. Cahit İstikbal'in de gündeme getirdiği Karadeniz'e demiryolu ve denizyolu taşımacılığının arttırılması talebi giderek yankı buluyor. İDO'nun Ro-Ro taşımacılığına gireceğinin açıklanmasından sonra Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden de Karadeniz'e demiryoolu ve denizyolu ağı isteyen bir açıklama geldi.


Karadeniz sahiline demiryolu talebi

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Uzun, yapımı devam eden Karadeniz Sahil Yolu'nun gelecek 15 yıl içinde ihtiyaca cevap veremeyeceğini, bu nedenle de mutlaka demiryolu için altyapı çalışması başlatılması gerektiğini söyledi.

Uzun, Sinop'tan Sarp'a kadar uzanan Karadeniz Sahil Yolu'nun bir otoyol olmadığına işaret ederek, güzergahın bölünmüş yol olarak kullanıldığını belirtti. Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölümlerinin meskun mahal olarak tanımlanan yerleşim yerlerinden geçtiğini belirten Uzun, bu yerlerde tali yollardan ana yola geçişlerle trafiğin arttığını kaydetti.

Nüfusun ve araç sayısının her geçen gün arttığı göz önüne alındığında gelecek yıllarda Karadeniz Sahil Yolu'nun ihtiyaca cevap veremeyeceğini ifade eden Uzun, "Karadeniz Sahil Yolu 15 yıl sonra ihtiyaca cevap veremeyecek. Bu çok açık. Ancak bununla ilgili bugünden alınacak önlemler, gelecekteki maliyetleri azaltabilir" dedi.

Yol çalışmalarıyla ilgili uzmanların dikkat çektiği uyarılara gereken hassasiyetin gösterilmediğini savunan Uzun, yolun doğal kıyılara verdiği zarar bir tarafa, ihtiyaca cevap verebilmesi açısından da eksiklikleri bulunduğunu belirtti.

Karadeniz'de deniz yolu ve demiryolu ulaşımı olmadığını ve bütün taşımanın kara yolu ile yapıldığına dikkat çeken Uzun, Karadeniz Sahil Yolu'nun yükünün hafifletilmesi için bölgede demiryolu ulaşımının şart olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA
Alıntı: Kent Haber
www.kenthaber.com

Editör: TE Bilişim