Karadeniz petrolde yeni Hazar olabilir

Enerji Bakanı Güler, 2009’da Karadeniz’de petrol sondajına başlanacağını duyurdu. Güler, Karadeniz’in petrol üretimi açısından Hazar gibi bir bölge olabileceğine ilişkin işaretler olduğunu söyledi.
 
İSTANBUL - Enerji Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz’de ortak petrol aramak için ilgi duyan Alman ve Amerikalı şirketler ile görüşmekte olduklarını söyledi. 

9. Uluslararası Enerji Arenası’nda konuşan Güler, “Karadeniz’in petrol üretimi açısından Hazar gibi bir bölge olabileceğine ilişkin işaretler var; 2009 yılında buradaki sondajlardan güzel haberler bekliyoruz. Brezilyalı Petrobras ile de Karadeniz’deki çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Güler, petrol ve doğalgaz aramalarına yaygın bir şekilde devam ettiklerini dile getirerek, Türkiye’nin cari açığını bu derece olumsuz etkileyen bir etkene karşı görevleri icabı arama faaliyetlerine çok büyük yoğunluk verdiklerini ve arama bütçesini 10 kat arttırdıklarını bildirdi.

Petrol ve doğalgazın elektrik üretiminde, ısınmada kullanıldığını anlatan Güler, bunların yerine geçecek enerji kaynaklarına ağırlık verildiği zaman dengenin tüketiciler lehine değiştirileceğini söyledi.

Bakan Güler, alınan doğalgazın yarısının elektrik üretiminde kullanıldığını hatırlatarak, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldığı zaman alınacak doğal gaz miktarında azalma olacağını, bunu diğer ülkelerin de yapması halinde doğalgaz fiyatlarında önemli değişiklikler olacağına işaret etti.

Güneşte Türkiye’nin geçen yıl tükettiği elektriğin iki katı kadar potansiyel bulunduğuna dikkati çeken Güler, bunun yüzde 25-30’uzunun kullanılması halinde bile dengelerin çok olumlu bir şekilde değişeceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının 22 dolardan 23 dolara, 24 dolara çıkmadığını 150 dolara çıktığını aktaran Güler, “Böyle bir şey olamaz. Biz ekmek fiyatlarını yüzde 10 arttırdığımız zaman yer yerinden oynuyor ama petrol fiyatları bu kadar artınca hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Bu, çok edilgen bir ortam” dedi.

Kaynak:ntvmsnbc.com

Editör: TE Bilişim