Karadeniz limanlarına seferler iptal

The New World Alliance ve Grand Alliance Grubu, Asya'dan Doğu Akdeniz bağlantılı Karadeniz limanlarına olan tüm konteynerlı taşımacılık seferlerini yük azlığından dolayı ocak başından itibaren süresiz durdurdu.
 
Asya limanlarından Doğu Akdeniz ve Karadeniz limanlarına yönelik konteynerli yük hacmindeki düşüş ciddi boyutlara vardığından dolayı, Hapag-Lloyd,NYK-Nippon Yusen Kaisha, OOCL (Orient Overseas Container Lines) ve MISC (Malaysia International Shipping Corporation) ortaklığı olan Grand Alliance ve APL (American President Lines), MOL (Mitsui Osaka Lines) ve Hyundai Merchant Marine konteynerli taşımacılık devlerinden oluşan üçlü New World Alliance ortaklaşa olarak Karadeniz limanlarına yönelik hatlarını tamamiyle durdurduklarını açıkladı.

4 Şubat 2009‘dan geçerli olarak durdurulan 7 konteynerli taşımacılık şirketinin 5.000 teu nominal kapasiteli 8 konteyner gemisinin bu hattan çekilmesi ile bölge limanlarına yönelik olumsuz etkilerin çok daha büyük boyutlara varacağı belirtiliyor.

MOL Stratejik Planlama, Yatırım Yönetim Grubu Genel Müdürü Hiroki Tsujii, seferden alınan gemilerin büyük olasılıkla "laid-up" uygun bir liman bölgesinde hizmet dışı kalacaklarını söyledi.

Bu zor karara Ukrayna, Türkiye dahil olmak üzere, diğer çevre bölgelerdeki ithalata dayalı ticaret hacminin geçen ekimden bu yana yüzde 50 düşüş gösterdiğini açıklayan Hiroki Tsujii, geçen haziranda Asya'dan Doğu Akdeniz ve Karadeniz limanlarına yönelik taşımaları Grand Alliance Lines ve New World Alliance Lines olarak ortaklaşa bir programla sürdürmeyi planlamalarına rağmen yük hacmindeki düşüşün önlenememesi yüzünden seferleri tamamıyla iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Damietta bağlantılı sürecek

Bölgeye yönelik pazar ortamının devamlı düşüş göstermesi karşısında APL'in herhangi bir başka duyuru yapmaksızın seferlerini askıya aldığını belirten APL sözcüsü, yine de Türk limanları, İsrail, Lübnan ve Suriye bağlantılı seferlerine Damietta Limanı bağlantılı olarak feeder gemilerle sürdüreceklerini açıkladı.

Grand Alliance sözcüsü New World Alliance ile olan işbirliğini askıya almalarına rağmen Asya, Karadeniz ve Doğu Akdeniz limanları bağlantılı bir çözüm arayacaklarını herhangi bir ayrıntı vermeksizin belirtti.

Karadeniz Bölgesi, konteyner hatları için Asya'dan direkt bağlantılı seferlerin en hızlı gelişme gösteren bölgesi sayılmaktaydı. 2006 ve 2007'de yüzde 20 büyüme gösteren bölge limanlarına yönelik konteynerli yük taşımacılığı 2008'de hızlı bir düşüşle ancak yüzde 2 gibi bir büyüme ile yılı kapattıydı. 2008 3. çeyreğinde giderek artan durgunluk 2009'da aynı ciddiyetini korumakta.

Editör: TE Bilişim