Karadeniz Kükürt Denizi Oldu

Rus Acil Durum ve Afetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Kerch Boğazında dün meydana gelen kazalarda 6800 ton kükürt Karadeniz’in sularına karıştı.

Pazar Günü bölgede etkili olan ve bu sabah itibariyle şiddetini biraz azaltan fırtınada saba 0600 verilerine göre 4 gemi battı, 6 tekne karaya oturdu, iki tankerde ise hasar oluştu.

Bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasında “2 bin ton mazotun denize dökülmesi dışında 6800 ton kükürt de denize karışmıştır. Ukrayna ve Rusya sahilleri ve Kerch Boğazı çevresel tehditle karşı karşıyadır” denildi.

Bakanlığın verilerine göre yapılan kurtarma çalışmalarında 35 mürettebata ulaşıldı. Batan Nakhichevan adlı geminin kayıp 8 mürettebatının ise aranmasına devam ediliyor.

Açıklamada ayrıca “Olumsuz hava koşulları arama ve kurtarma operasyonlarını ve deniz çevresinin uğradığı zararı belirleme çalışmalarını zorlaştırıyor” denilmekte.

Bu arada Rusya’nın önde gelen çevre örgütlerinden  Yeşil haç örgütü nün Başkanı  Sergey Baranovskiy, 2 mürettebatın hayatını kaybettiği kükürt yüklü gemilerin batmasındn oluşacak kirliliğin çevre için daha büyük felaket olduğunu savunuyor. Baranovskiy, “Petrol dökülmesi çevreye zarar verir, ancak denize kükürt karışması çevre için daha büyük bir tehdittir” diyor. Baranovskiy, çevrenin uğradığı zararın büyüklüğünün yapılan çalışmaların etkinliğine göre değişeceğini ancak “ne yapılırsa yapılsın bir çevre felaketi ile karşı karşıya bulunulduğunu” söylüyor.

DenizHaber.Com/Özel

Editör: TE Bilişim