Rogozin, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, sadece ABD ve Rusya'nın tam olarak bir füze savunma sistemine sahip olduğunu, Avrupa-Atlantik bölgesinde kurulacak NATO Füze Savunma Sisteminin Avrupa ülkelerini tüketici hale getireceğini iddia etti.

Bir ülkede füze savunma sisteminin bir unsurunun olmasının o ülkeyi hedef haline getireceği endişesini de dile getiren Rogozin "Bu yüzden karar vermeden önce çok iyi düşünmeniz gerekir, bu kararla ilgili Rusya çok düşünmüştür" dedi.

ABD ile veri birleştirme merkezi ve operasyon planlama merkezi gibi iki ortak karara katılmaları konusunda teklif aldıklarını kaydeden Rogozin, ABD'de sistemin nasıl işlediğini gözlemlediğini ancak hala aynı sayıda soru işaretlerine sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, ABD radarının topraklarına yerleştirilmesinde, ABD füze savunma gemilerinin Akdeniz ve Karadeniz'e girmesinde doğrudan etkili olacağına işaret eden Rogozin, füze kalkanı sisteminin savunma sisteminin ana ögesi olmadığını da dile getirdi.

Birçok bilimadamının savunma sisteminin İran'a karşı taarruz anlamına geleceğini söylediğini kaydeden Rogozin, bölgede tansiyonu yükseltici bir unsura sahip olmak istemediklerini vurguladı.
 

"TÜRKİYE KARAR VERECEK"
 

Rogozin, Türkiye'de kurulması düşünülen radar sisteminin yeri ile ilgili bir soru üzerine de buna Türk yetkililerin karar vereceğini ifade ederek, "Anladığımız kararıyla teknik açıdan söz konusu radar Türkiye'nin güneydoğusunda kurulabilir. Radarın özellikleri bize genel olarak yeni. 7 bin kilometrelik bir alanı görebilecek" diye konuştu.

Bush yönetiminin de daha önce benzer bir radarı Çek Cumhuriyetine yerleştirmeyi planladığını anımsatan Rogozin, "Buna karar verecek olan sizsiniz. Yabancı bir ordunun tesisinin topraklarınızda konuşlanıp konuşlanmamasına ve bu tesisin özelliklerinin ne olmasını istediğinize siz karar vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

Rogozin, NATO Füze Savunma Sistemi çerçevesinde ABD'nin avcı füzelere sahip gemilerinin Türkiye limanlarına gelebileceğine işaret ederek, bu gemiler kıyıdan 5 kilometre uzakta dursa bile uzun menzilleri nedeniyle ülke topraklarında konuşlandırılmış gibi olacağını kaydetti.

"Karadeniz Gerilim Denizi Olmasın"

NATO ile Rusya arasındaki istişarelerin Karadeniz'e ilişkin boyutu hakkındaki başka bir soru üzerine ise Rogozin, "Karadeniz'in gerilim denizi haline gelmesini istemiyoruz" dedi.

Karadeniz'e girebilecek gemilerin sayısı ve tonajıyla ilgili detayların Montrö Sözleşmesi ile belirlendiğine dikkati çeken Rogozin "NATO üyesi bazı ortaklarımız çok duygusal ve Karadeniz hakkında tasarrufta bulunuyorlar. Biz bundan hoşlanmıyoruz ve Türkiye'nin de hoşlanmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bölgeye konuşlanacak füze savunma sistemi unsurlarının ve Karadeniz'e girecek yabancı gemilerin kendisini üzeceğini ifade eden Rogozin, "Karadeniz her zaman bir dostluk ve işbirliği denizi olacaktır ve bu şekilde kalmalıdır. Bir kez daha ABD füze savunma gemilerinin Karadeniz'de ve bölgede olmasına karşıyız" dedi.

Bu konuda İran ile diplomatik temasa geçip geçmedikleri ile ilgili bir soru üzerine de bu konuda görüştüklerini söyleyen Rogozin, İran'ın barışçıl nükleer enerji programını desteklediklerini, İran'ın nükleer silaha sahip olmadığından emin olduklarını ifade etti.

Rogozin, İran'ın bölgede İsrail gibi anlaşmazlığa sahip komşuları olduğuna işaret ederek, NATO füze savunma sisteminin İsrail meselesini çözmek gibi ABD önceliklerini değil Avrupa'yı korumasının önemine işaret etti.

Editör: TE Bilişim