'Karadeniz Ekosistemini İyileştirme Projesi' kapsamında yapılan bir anket, Karadenizlilerin, kirliliğin farkında olmadığını ortaya koydu.

Karadeniz çevresindeki Bulgaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Gürcistan'dan 386 kişinin katılımıyla hazırlanan anket, her ülkenin sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile gerçekleştirildi. Ankete Trabzon, Ordu ve Zonguldak illerinden toplam 100 kişi katıldı. 
 
Sonuçları, ülkelerin Karadeniz'deki kirliliğe ve nedenlerine bakış açılarında belirgin farklılıklar olduğunu gösteren ankete göre, Türkiye'de Karadeniz denilince akla balıkçılık gelirken, diğer ülkeler Karadeniz'i tatil ve eğlence mekanı olarak görüyor. Anket katılımcılarının yüzde 77'si Karadeniz'in kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. 
 
Türkiye'de Karadeniz'i korumanın gelecek nesiller için de çok önemli olduğu düşünülürken, diğer ülkelerde yaz tatilleri ve eğlence için Karadeniz'in çok önemli olduğu yönünde bir düşünce yaygın.  Anket, Karadeniz ülkelerinin kirliliğin farkında olmadığını ortaya koydu.
 
Türkiye'den ankete katılanların yüzde 57'si, Karadeniz'i korumak için en büyük engeli halkın bu konudan habersiz olması olarak görüyor. Diğer ülkelerde ise büyük çoğunluk, en büyük engelin hükümetlerin duyarsızlığı olduğunu düşünüyor. 
 
 Ankete göre, kirliliğin en büyük nedeni fabrikalar ve onların kimyasal atıkları. Türkiye'de ise kirliliğin diğer nedenleri arasında sahil şeridinde yaşanan kapasitesinin üzerindeki gelişme gösteriliyor. 
 
Anket katılımcıları, Karadeniz'i korumanın hükümetlerin ve yerel idarelerin sorumluluğunda olduğu yönünde görüş belirtirken Türkiye'den ankete katılanlar diğer ülkelerden farklı olarak yerel idareler ve Karadeniz'de yaşayan herkesin de aynı oranda sorumlu olduğunu düşünüyor.  
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu Karadeniz Bölge Projeleri Program Direktörü Ivan Zavadsk, anket çalışmasını değerlendirirken, Karadeniz etrafında yapılan kötü tarım şartları nedeniyle binlerce ton nitrojen ve fosfat kalıntısının hiçbir arıtma uygulanmadan direkt Karadeniz'e döküldüğünü, Karadeniz'deki kirliliğin asıl nedenini bu kalıntıların oluşturduğunu belirtti. 
 
Zavadsk, hükümetlerin, Karadeniz etrafında yer alan fabrikaların daha iyi koşullarda çalışması ve arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla ilgili bir strateji belirlemesi gerektiğini de belirtti. Program Direktörü Ivan Zavadsk, "büyük bir çoğunluk kirliliğin gerçek nedeninin ne olduğunu bilmiyor'' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim